Elle Çamaşır Yıkama
Ne kadar dikkat edilirse edilsin kullanılan çamaşır kirlenir. Hatta hiç kullanılmasa bile ortamdaki toz veya is çamaşırları kirletir. Giysiler veya yatak, yorgan, çarşaf, masa örtüsü, perde gibi zorunlu ihtiyaç ürünlerinin sağlık açsından temiz olması şarttır. Peki çamaşır makinesi icat edilmeden önce insanların çamaşırlarını nasıl yıkadıklarını biliyor musunuz? Günümüzün gelişmiş çamaşır makineleri olmadan önce çamaşır yıkamak tabii ki çok zordu. Bu zorluk derecesi çamaşır miktarının artmasıyla artıyordu. Bu süre 2-3 güne kadar uzamakla birlikte istenilen temizlik düzeyini yakalamak da zordu.
İnsanların çamaşırı elle yıkadığı dönemlerde yıkama aracı, büyükçe leğenler, tekneler veya dere yataklarıydı. Çamaşırları yıkamak için önceden hazırlık yapmak gerekiyordu. O zamanlar elektrik de olmadığı için odun veya kömür yakılarak yıkama suyunun kaynatılması gerekiyordu. Ayrıca küllü su elde edilmesi gerekiyordu. Meşe odunu külü bir gaz tenekesinde veya kazanda kaynatılır, bir süre dinlendirilen suyun içindeki külün dibe çökmesi beklenirdi.
Çamaşır yıkama işlemi için ocakta kaynayan su ile soğuk küllü su, leğende karıştırılırdı. Elde edilen bu küllü su ve sabunla birlikte çamaşırlar yıkanırdı. Küllü su elde etmenin zorluğu ve buna bağlı olarak çamaşır yıkamanın güçlüğüne rağmen özellikle beyaz çamaşırlar yeterince temizlenemiyordu. Kaynar su, küllü su, sabun ve soda ile çamaşırların kirini çıkarabilmek için iyice çitilemek gerekiyordu. Bu da ellerde tahriş ve diğer yaralanmalara neden oluyordu.
Çamaşır Makinesi İcat Ediliyor
Hamilton E. Smith, 1858 yılında insanlık tarihinin ilk mekanik çamaşır yıkama cihazı için patent aldı. Büyükçe bir kutu şeklindeki teknenin içinde dönen çarklardan ibaret bu ilk çamaşır makineleri günümüzün üstün teknolojik özelliklerine sahip çamaşır makinelerinin atasıydı. Bu ilkel çamaşır makinesin teknesinin yanındaki kol elle çevrilince içindeki çarklar dönüyor, böylece sudaki çamaşırlar karıştırılıyor ve kirli su olarak akıyordu. Bu bu makineleri kullanmak tabii ki çok zordu. Ancak bu sadece bir başlangıçtı.
1908 yılında Amerikalı A.J. Fisher, elektrik motoru ile çalışan çamaşır makinesini geliştirdi. Bu makinede teknenin ortasındaki karıştırıcı, yukarı-aşağı, sağa-sola hareket eden bir mille tutturulmuştu. Karıştırıcı bu şekilde, çamaşırları da çevirerek sabunlu suyla çamaşırları yıkardı.
1950’li yıllarda bir İngiliz firması karıştırıcıyı teknenin iç kenarına yerleştirdi. Bununla birlikte bir pervane hızıyla dönen karıştırıcı, çamaşırlara değmeksizin yalnızca suyu şiddetle karıştırmaktaydı. Böylece su içinde alabora olan çamaşırlar temizleniyordu. Bu gelişme ile birlikte günümüzde kullanılmakta olan otomatik, hatta akıllı çamaşır makinelerine giden teknolojik süreci hızlandırmıştır.
Gelişen bilgisayar teknolojileri ve yazılımlarıyla birlikte günümüzdeki çamaşır makineleri çok ileridedir. Çamaşır rengi, türü ve miktarına göre, kirin niteliğine göre yıkama programları belirlenebilmektedir. Uzaktan çalışabilmekte, kapanabilmekte ve kurutulmaktadır.
Kaynak Link: https://www.imgelem.com.tr/camasir-makinesinin-kisa-tarihi.htm