imgelem Rehberlik ENGELLİ RAPORUYLA, ÖTV MUAF ARAÇ ALIM SATIM İŞLEMLERİ 2023

ENGELLİ RAPORUYLA, ÖTV MUAF ARAÇ ALIM SATIM İŞLEMLERİ 2023

ZİHİNSEL ENGELLİ VEYA OTİZMLİ BİREYLER İÇİN RAPORLA, VASİ/VELAYETLE ARAÇ ALIM İŞLEMLERİ

2023 Yılı için güncel uygulamalar doğrultusunda engelliler için raporla araç alma işlemlerini adım adım anlatıyoruz.
Engellilerin ÖTV Muaf araç alımı, engelli raporunda belirtilen engel oranına göre iki şekilde olmaktadır. Bu oran yüzde 40-89 arasında ise engellinin kendisi kullanmak üzere ve H sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmalıdır. Böylelikle öTV Muafiyetli araç alabilir. Buradaki önemli bir diğer husus ise, aracı engelli rapor sahibi üzerine olmakta ve sadece kendisi kullanabilmektedir. Bu araçlara engel türüne göre ek aksam takılmaktadır. %90 üzeri raporu olan bireyler için vasi /velayet tayin edilir ve bu kişinin mutlaka ehliyetinin olması gerekmektedir. Bu işlem için bulunulan ildeki Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmak gerekir.

Bu yazıda sadece engel oranı %90 üzeri olan zihinsel engelli veya otizmli bireyler için ötv muafiyetli araç alımı ve satımı süreçleri anlatılacaktır.

Raporla Alınan 2020 Model Renault Kadjar

ÖTV Muaf Araç Satın almak İçin Gerekli evraklar

1. Rapor: İki türlü rapor vardır.
a) 18 yaşından küçükler için Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) – e-Rapor. Şayet rapor önceden alınmış ve e-devlet üzerinden görülmüyorsa, raporu veren hastaneden e-devlete işletiniz. Raporda belirtilen engel oranı %90 üzeri olmalıdır.
b) 18 yaşından büyükler için e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporu. Yine rapordan belirtilmiş engel oranının %90 üzeri olması şart.

2. Sulh Hukuk Mahkemesinin vasi Kararı

a) Vasi anne babadan biri veya her ikisi ise

Bu durumda, rapor ve vasi kararı ile birlikte otomobil bayisine gitmek yeterlidir. Ek karara gerek kalmaz. Çünkü vasi/velayet kararında bu hüküm açık olarak belirtilmektedir. Bazı acemi otomobil satış temsilcileri mutlaka ek karar isterler ancak bu durum sadece işinizi zora sokar ve satış sürecinde de ek işlemler gerektirir. Araç alımı için çocuğunuzun üzerine bir e-devlet şifresi almayı unutmayınız. Bu ekranın görüntüsü, rapor ve vasi kararı ile birlikte satış temsilcisinin vergi dairesine gitmesi yeterlidir.

Satış temsilcisinin hazırladığı dosya ile birlikte ilk önce trafik sigortasını yaptırırsınız. Satış temsilcisinin size verdiği dosyayla birlikte araç ruhsatı almak için notere gidersiniz. Noterdeki işleminiz yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Noter sizden taahhütname için 120TL (Aslında gerekmiyor, mahkeme kararında var bu ama bazı noterler istiyor), 230TL de Araç ruhsatı için ödüyorsunuz. Bu rakamlar 2021 Nisan ayı için güncel tutarlardır. Noter tarafından size verilen ruhsatta artık plakanız belirtilmektedir. Son bir işlem ise bulunduğunuz ildeki plaka basım merkezine gidip, 40 dakika içinde plakayı bastırmanız. Bunun fiyatı da 60 TL dir. Plakayı alıp, aracı satın aldığınız yere götürdüğünüzde onlar montajı yapar. Dilerseniz bu işlemler için otomobil satış temsilcisine vekalet verebilirsiniz ama bizce buna gerek yok. Boşu boşuna 250TL civarında ek masraf yapmayınız.

b) Vasi anne baba değil

Bu durumda vasi kararını veren Sulh Hukuk Mahkemesinden Ek karar almak gerekmektedir. Ek kararın çıkma süresi ise mahkemenin iş yüküne göre 1-2 hafta sürebilmektedir. Bu durumda mahkemeye verilen talep dilekçesinde aracın parasının kısıtlıdan değil, vasiden olacağını ve bu satın almadan kısıtlının yararının gözetileceğine dair bir içerik şarttır. Mahkemeye bu dilekçenin ekiyle birlikte kimlik fotokopisi ve araç satış temsilcisinin vereceği proforma fatura da eklenmektedir. Ek karar çıktıktan sonra işlemler yukarıdaki gibi yapılmaktadır.

Raporla alınan araçların 5 yıl sonra satılması

Araç alımında ek karar alınmadıysa yani vasi anne/baba ise satış işlemi normal prosedür işler. Satış işlemi için noterin, satış şerhini kaldırması gerekir (30 tl). Diğer masrafları aracı satın alan kişi öder. Ek kararla alınan araçlar için prosedür yine bu kararı veren mahkemeye talep dilekçesi vermekle başlar. Mahkemenin verdiği kararla birlikte şerh kaldırılır. Diğer işlemler yukarıdaki gibi yapılır.

50 thoughts on “ENGELLİ RAPORUYLA, ÖTV MUAF ARAÇ ALIM SATIM İŞLEMLERİ 2023”

  1. Nihayet aklı başında bir şeyler yazan çıktı. Allah razı olsun kardeşim. Oğlum üstüne aldığım aracı 5 yıl dolduğu halde satmaya korkuyordum. Şimdi aracımı satışa koydum. Bakalım inşallah daha geniş bir araba sahibi olacağız. Çektiğimiz sıkıntı bir nebze azalır işte.

  2. Mahkeme kararıyla vasi tayin edilen ağır otizm ve zihin engelli bireylerin anne babaların; kısıtlı adına aldığı ÖTV muaf otomobili, 5 yılı doldurduğu için satıp; tüm ücretinin vasi tarafından ödeneceği ÖTV muaf yeni sıfır araç alabilmek bazen sıkıntı olabiliyor. Yazınız bu bağlamda çok açıklayıcı olmuş. Mahkemeye başvuru yapmak, bedel belirlemek ve mahkemeye sunulan alış ve satış opsiyonları zaman aşımı nedeniyle zaten geçersiz oluyor.
    Mahkemenin kararında “Velinin velayet hükümleri uyarınca hesap vermesine yer olmadığına, Velinin, velayeti altındaki kimseleri temsil, sevk ve yönetiminin denetim dışı olması sebebiyle TMK’n 327. ve 336. maddeleri ayrık olmak üzere velinin, kısıtlı ile ilgili yapacağı işlerde hakim iznine gerek bulunmadığına ve izinli sayılmasına” şeklinde bir ibare olması kesinlikle yeterlidir.
    Para harcama veya kazanma yeteneği olmayan bireyler için vasi olarak atanan öz baba veya annesinin kısıtlı adına alınan araçların alım ve satım sürecinin sadeleştirilmesi ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi açsından önemlidir. Bu hakkı bulunan anne babanın, kısıtlı adına alacağı ÖTV indirimli araçlar için EK Karar, Satış İzni istenmemesi gerekir. Uygulama da bu şekildedir.
    Farklı açıklamalara itibar edilmemelidir.

    1. Emin misiniz?”Zihinsel engeli” olanların vasileri,araç satışı yapılması için dilekçeyle sulh hukuk mahkemesine ek karar için başvuru yapıyor uygun görülürse makina mühendisleri odasından bilir kişi tayin edilip aracın değeri tespit ediliyor ve satış öyle gerçekleştiriliyor diye biliyorum.

      1. Yazıda anlatıldığı gibi bu durum vasinin aynı zamanda anne veya baba olması durumunda geçerli. Yani velayet davasıyla çocuğun vasisi olan kişiler için. Karmaşa yaşamayın. İşlemler aynen yazıda anlatıldığı gibi. Sağda solda yazıldığı gibi gereksiz işlemlerle mağdur olmayınız. Makine mühendisleriyle ilgili durum sadece “özel tertibat gerektiren” yani kişinin kendisi için kullanacağı araç alımlarında geçerli.
        Zihinsel engelli veya otizmli kişinin makine mühendisleri odasyla hiç bir işi yok.

        1. Ben yanımda kalan bi yaşlı teyzeye bakıyorum 100 de 92 özrğ var ona vasilikte yapıyorum araç alırsak vefatından sonra miras olarK kardaşlerine kalırmı ğçretin ben ödeyip alacam ama bu yüzden tedirginim miras olarak kaardeşlerine kalırmı lütfen beni bilğilendirin teşekür ederim

          1. Babanın Velayeti altında 36 yaşında olan zihinsel engelli bir birey 2017 de alınan araç alımında ek karar istendi ve alındı.2023 te satış için mahkemeye ek karar dilekçesi verdik hakim kişinin velayet altında birey olduğu için ek karara gerek olmadığına karar verdi. Şuan aracı satıp yeni araç almak için ek karar a gerek varmı teşekkürler

    2. Merhaba bir konu hakkında bilgi verebilcek arkadaşlar varmı ben enistemizin kardeşi otizmli vasisi eniştem araç alacaktık biraz araştırdım ve 5 yıl sonra satışta mahkeme paraya bloke koyuyor size nakit olarak vermiyor sadece hasta adına tekrar faturalı bir mal alınması şartı koyuyormus bu konuda bilgisi olan yardımcı olabilirmi

  3. Merhabalar;
    18 yaşından büyük (33 yaşında) engelli çocuğum üzerine araç alımı yapmak istiyorum. Çocuğun velayet/vesayeti benim üzerimde (velisi olarak atandım) bu durumda araç alımı için mahkemeden ek karar çıkartmama gerek var mıdır?

    1. Mahkemenin vasi/velayet kararı yeterli Gerisini noter hallediyor. Araç satışı için kısıt konuluyor. Bunu da zaten noter yapıyor.

          1. Engelli raporuyla ÖTV muaf araba alınması konusunda netlik olmalı. İyileşmeyen engellilik durumları nedeniyle işlemlerin her 5 yılda bir tekrar etmesi saçma. Hatta araç muayeneleri dahil kolaylıkla yapılmalıdır. Ya arkadaş benim çocuğum yüzde 94 engelli. Otizmli. Keşke bir mucize olsa da arabayı ben devlete hediye etsem.

      1. engelli aracı alınırsa verilen maaslar kesilirmi ve satarken yerine araba alınmazsa ve bunu 2. ve 3.derece akrabası para konusunu ne yapabilir

  4. Merhabalar; Abim adına 2016 yılının Kasım ayında Engelli aracı aldım. Abimin %99 Engelli raporu mevcut ve Vasisi benim. Aracı Bu yıl Kasım ayında abimin içine sığmadığı için satmayı düşünüyoruz ve daha büyük bir araç alacağız inşallah. Ancak yaptığım araştırmaya göre;
    1-Sulh Ceza Mahkemesine Başvuru yapıp,
    2-Mahkeme Mühendis atıyıp araca değer biçiyor ve üç kişi mahkemeye teklif veriyor.
    3-Engellinin adına olan hesaba teklifi yüksek veren parayı yatırıyor.
    4-Ardından tekrardan Mahkeme başvuru yapmak gerekiyor.
    Bu şekilde yazılar gördüm ve işlemler olumlu olsa 3-4 ay sürüyormuş. Sizce bu şekilde mi oluyor işlemler? Lütfen yardımcı olun.

  5. Yazıyı iyi okuyun. Abiniz ortepedik engelli değilse, özel tertibat gerekmiyorsa yani zihinsel engellli veya otizmli ise bu yazıda anlatılanlar aynen geçerli.

    1. Yazıda eksik olan kısım, 18 yaşından büyük mahkeme kararı ile vasi ataması yapılmış zihinsel engelli kişiler için ayrıca durumun ele alınmamış olması. Sulh Hukuk başvurusu, aracın fiyatının bilirkişi ile belirlenmesi ve mahkeme tarafından ilan edilmesi yolu ile satış mümkün. Bilirkişi fiyatının altında kalmamak şartı ile pazarlık usulüde mümkün olabiliyor….

  6. Arkadaşlar hayırlı günler, ben vasisi olduğum %95 engelli (zihinsel dahil) annem adına 2016 aralık ayında araç satın aldım. Yaklaşık bir ay sonra 5 yıllık zamanı doluyor. Ben bu aracı vasi kararıyla noterden satışını yapabilir miyim?

  7. sizlerden bilginiz olduğu konuda yardımlarınızı yazmanızı rica ederim.
    2014 yılında eşim zihinsel engelli abisinin üzerinden araç satın aldı vasisi zihinsel engelli abisinin annesidir.
    2014 yılında satın aldığı aracı biz nasıl satarız. bu konuda yardımcı olursanız çok seviniriz.

  8. İyi günler benim 18 yaşından büyük zihinsel engelli kızkardeşim var vasisi ablasıdır biz bu aracı 5 yıl dolmadan sataşını yapmak istiyoruz.kendisine ev alacağız mahkemeden ek karar almalımıyız satış yapmak için. Engelli olmayan kişiye satmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz.

  9. Aparatsız araçın engellide engelliye satışında (93)Adana’dan Afyonkarahisar a götüreceğim aracın trafikten çekilmesi gerekirmi?

  10. Wallah vasili araç alacağınıza gidin paranızla sıfır alın daha iyi. Bende vasi olarak annem adına araç aldım ve daha adliyeye gide gele perişan oldum. Evrak işleri daha usandırdı ben: Anne babası abisi ablasına zihinsel engelinden dolayı vasi olan arkadaşlar öncelikle vasi karasınızı yenilemek için adliyeye bir dilekçe verin eski içine dosya/karar noyu yazmayı unutmayın eski vasi karar noyu. vasi kararı çıktıktan sonra yine gideceksiniz birde aracınızı bilir kişi/ makine mühendisi değerlendirip fiyat biçmesi için bir dilekçe daha vereceksiniz. Vezneye gidip bin TL ye kadar para yatıracaksınız bu iş için. daha sonra gün verecekler mühendis hakim katip vs gelip araca bakacaklar daha doğrusu siz aracı adliyeye götüreceksiniz artık nere derlerse. ondan sonra mühendis araştırıp bi fiyat belirleyecek aracınıza hakim ona bakacak onaylayacak. sonra tekrar gidip birde satış izni için dilekçe vereceksiniz ona vasi kararınızı engelli kişinin ve sizin kimlik bilgilerinizi de ekleyin. oda sonuçlandığında gidip alacaksınız ve sizden tekrar bi dilekçe vermenizi isteyecekler aracımı satmak istiyorum diye. ondan sonra ilgili birim kime satacaksın diye sana soracak sende bi müşteri bulacaksın formalite 2 tanede ihale ile almak isteyen arkadaşını götür en yüksek fiyatı o alacak arkadaş verecek. daha sonra bu işlemlerde bitti mi alıcı arkadaş engelli adına bankaya para yatıracak o paraya banka bloke koyacak sonra ona da bi yazı yazacaksınız ki bloke kalksın da kullanabilesiniz. Yani kendi paranızla alın daha iyi 🙁

  11. Selamın aleyküm.kayinbabamin üzerine geçen yıl engelli aracı aldım.fiziksel engelli kendisi.akil sağlığı ve konuşmasında bir sorun yok.vasi olarak kayınvalidem atandı
    Geçen ay ÖTV sini ödeyip hak mahrumiyetini kaldırdım.uzerime almak istiyorum.ama olmuyormuş,sadece satın alabiliyormusum sulh hukuk mahkemesi yoluyla.
    Bu konuda bilginiz var mı acaba

  12. Merhabalar ben babam için mahkeme kararı ile vasi oldum. Ama Hakim ben şahsım üzerine araç olduğu için babam adına araç almamı red etti. Bu konuda bilgi sahibi olan varmı ..

    1. Olması gereken karar. Araç alımında engelliler için tanınan ötv muafiyetinin amacı engellilerin ulaşımıdır. Kısaca siz vasi olarak ÖTV muafiyetinden faydalanmak için araç sahibi olmamalısınız.

      1. Böyle bir mantık kabul edilebilir mi? Bu ancak “niyet okuma” anlamına gelir! Evinizde engelli/hasta bir birey var ve mevcut aracınız eskidi, değiştirme ihtiyacınız hasıl oldu diyelim. (Ben bu durumdayım mesela). Şimdi bu kararı veren mahkeme bana şunu açıklasın: Engelli kişinin olası bir hastalığı sebebiyle transferi gerektiğinde 112 acil, sadece tek yönlü (hastaneye) “acil” durumlar için transfer yapıyor ve tedavisini takip ettiğiniz hastane değil, “en yakın hastaneye” transfer yapıyor. Yani 112 acil, engellinin rutin veya olası bir rahatsızlığı durumundaki ihtiyacını karşılamıyor. Belediyelere ait hasta nakil ambulansları ise en az birkaç gün önce randevu bulabilirseniz iş görüyor, o da sizin hastane randevunuza uygunluğuna göre değil, kendi boş saatlerine göre randevu veriyor. Zaten her engelli bireyin sadece gerekli olabilecek hastane transferi için hep ambulans kullanılacak olsa, memleketteki tüm ambulanslar görevlendirilse, buna yetişemez. Yani demem o ki; kendi aracım elbette olacak yenisini alana kadar! Aracım var diye, önce o aracı elden çıkarıp, engelliyi ne kadar süreceği bilinmeyen bir süreçte araçsız bırakmak bu işin mantığına ve ruhuna ters değil mi? Bu şüphecilik yüzünden normal ihtiyacı olanlara da haksızlık değil mi bu? Onlara da o süreçte araban yoksa “toplu taşıma kullan, taksi çevir” mi diyecek hakim? Ya da “ihtiyaç olursa beni arayın” mı diyor bu kararı verirken?

  13. Merhaba bir sorum olacak. 6 yıl önce abimin adına araba aldık %92 zihinsel engelli o süreçte mahkemeden izin almadan aracı satın aldık. Vasi si annemdi annemde rahmetli oldu şu an vasisi ablam. Arac satışında mahkemeden izin almamıza gerek varmı.

  14. Zihinsel engelli kardeşin adına araç aldım. Parayı da ben verdim şimdi araç satışında paranın blokeli hesaba yatacagi söyleniyor. Ben ev aldım geri kalanı da bu para ile kapatacaktiklm. Şimdi o parayı nasıl alabilirim

  15. “Vasi anne baba değil” derken birinci dereceden yakini olmayan anlaminda mi? yoksa kizi/oglu da degil anlaminda mi?
    Babam %97 zihinsel engelli. Sadece vasi olmam yeterli degil mi? Benim de “Ek karar” cikartmam mi gerekiyor?
    Bu arada daha onceden vasilik basvurusunda bulunmadim. “Ek karar” gerekiyorsa, once “vasilik” ardinda da “ek karar” icin tekrar mi basvurmak gerekiyor yoksa 2’sine birden ayni anda basvuruluyor mu?

  16. Kardeşim zihinsel engelli, sürekli rapor , %92 , vasisi , babam , aracın 5 yılı doldu , aracı alırken vasi kararı yeterli oldu , Gaziantepte yaşıyorum, kardeşim 31 yaşında yani 18’den büyük ve dediğim gibi vasisi Babam ve hayatta , bu araç satışıyla ilgili mevzuat ve süreç çok karışık ve bilgi kirliliği var , ve iki görüş hakim ; birincisi sulh hukuk mahkemelerinin gözetiminde olduğu ikincisi zihinsel engelli kişinin vasisi anne veya babasıysa mahkeme süreci gerekmeksizin satışın gerçekleştirilebildiği hangisi doğru , bu sorunu yaşayan epey engelli ve ailesi olmuş ve geri dönüşler hiç paylaşılmamış , herkes bunun cevabını merak ediyor, bilhassa vasisin anne baba olduğu zihinsel engelli kişilerde

  17. Numaram : 05551802791
    Kardeşim zihinsel engelli, sürekli rapor , %92 , vasisi , babam , aracın 5 yılı doldu , aracı alırken vasi kararı yeterli oldu , Gaziantepte yaşıyorum, kardeşim 31 yaşında yani 18’den büyük ve dediğim gibi vasisi Babam ve hayatta , bu araç satışıyla ilgili mevzuat ve süreç çok karışık ve bilgi kirliliği var , ve iki görüş hakim ; birincisi sulh hukuk mahkemelerinin gözetiminde olduğu ikincisi zihinsel engelli kişinin vasisi anne veya babasıysa mahkeme süreci gerekmeksizin satışın gerçekleştirilebildiği hangisi doğru , bu sorunu yaşayan epey engelli ve ailesi olmuş ve geri dönüşler hiç paylaşılmamış , herkes bunun cevabını merak ediyor, bilhassa vasisin anne baba olduğu zihinsel engelli kişilerde

  18. Arkadaşlar tüm yorumları okudum sanırım benim durum herkesten farklı,yardımcı olursanız sevinirim.2018de babam adına (Parkinson vs.%92) tertibatsız engelli aracı aldık. Ozaman babamın akli melekeleri yerindeydi rapordada zihinsel işaretli değildi.Direkt engelli raporu ve babamla gittik arabayı aldık ve o dönemde babamın Vasisi yoktu, yeni Kasım2023’te babama Vasi oldum Zihinsel Engelinden dolayı.. Şimdi sorum şu; Arabayı alırken babam zihinsel olarak hala yeterliydi ve Vasisi yoktu dolayısıyla EK karar gibi bişey gerekmedi, peki şimdi satmak istediğimde Vasisi olarak EK Karar gerekecekmi.? Yardımcı olursanız gerçekten çok sevinicem,yukarda yorumları okuyunca insanın gözü korkuyor mahkeme süreçlerinden.

  19. %92 zihinsel engelli annem var. bundan 5 sene önce ötv muafiyetli araç satın aldık ve bu sene 5. ayda tam 5 sene dolcak. satmak istiyoruz ve yeni araç almak istiyoruz. nasıl bir yol izlemeliyiz. yardımcı olursanız çok seviniriz.

  20. Arkadaş bu ek karar niye gözünüzü korkuttu bu kadar, bir dilekçe ver, 2 güne çıkar. Uyaptan indir..
    Araç satışı; ver dilekçeni, elektronik ihale veya 3 alıcı isterler.
    Araç alımı; proforma araç faturası getir bayiden, ek karar çıkar raporla git bayiye al aracı.

    1. Biz de vasi olarak engelli babam adına araç almaya çalışıyoruz. Ama bayiler aracı 3-4 gün opsiyonlayabilirim diyor, mahkeme ek karar en az 2 hafta sürer diyor. Proforma faturasını aldığımız araba satılırsa ne yapacağız?

      1. İşte sistemi kuranların düşünmedikleri ve “hayatın olağan akışına ters olan” durum da bu… Sözde vesayet altında olan kişinin haklarını korumak amacıyla bu karar çıkarılıyor. Fakat bayilerin bu süreci desteklemeyip “3-4 gün, bilemediniz bir hafta bekleriz, eğer proforma faturada belirtilen şasi ve motor numaralı araçla ilgili karar bu sürede çıkmazsa satarız, satılırsa da çıkan karar kadük (boşa çıkmış) olur, siz de yeni bir başvuru daha başlatmak durumunda kalırsınız, böylece süreç bu şekilde bir kısır ve bıktırıcı/belirsiz bir döngü ile devam eder” diyor (bu kötü senaryo ama olasılıklar dahilinde ve örnekleri olduğunu söylüyor) bayiler. Halbuki bayilerin “ticari kaygıları” da hesaba katılarak, mahkemelerin olumlu/olumsuz ek karar çıkarma süresinin buna göre düzenlenmesi/kısıtlanması ve “hayatın normal akışına uyumlu” hale getirilmesi gerekir. Ayrıca burada gözden kaçan bir husus da, bu süreçte araçlara gelen zamlardan etkilenilmesi ve vesayet altındaki kişinin hakkını koruyacağız derken, o kişinin ve/veya ailesinin zarara uğratılması…

  21. Bizde aynı konudan dertliyiz. Anneannem adına araç almak istiyoruz. Mahkeme ek karar süreci uzun sürer diyor. Bayi hemen getirin diyor. Nasıl yapacağiz. Yapan yardımcı olabilir mi acaba lütfen

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir