imgelem Genel Kültür ALAMET ROBOT

ALAMET ROBOT

Çok ilginç ve yeni bir bilgi olarak gördüğüm bu yazı Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamit döneminde geçiyor yazıyı beğeneceğiniz eminim saygılarla.
imgelem…

ALAMET ROBOT
1889’da Sultan Abdülhamit’in çağdaşı Japon İmparatoru Meji’nin yeğeni Prens Komatsu, gemiyle İstanbul’a gelir. Sarayda ağırlanan prensin ardından İstanbul’a özel elçiler gönderen Japon İmparatoru, Sultan Abdülhamit’e Japonya’nın en büyük alameti olan, Büyük Krizantem Nişanın’nın da içinde bulunduğu çeşitli hediyelerle beraber bir mektup yollar. Japon İmparatoru mektubunda Abdülhamit’ten, İslam dini, ilim ve teknolojisi hakkında bilgiler gönderilmesini rica eder.
Abdülhamit de, saat mekaniğini çok iyi bilen va aynı zamanda Yeni Kapı Mevlihanesi saat sanatkarı Musa Dede’den daha önce hiç yapılmamış, eşi benzeri olmayan, teknolojik bir saat yapmasını ister. Ortaya Alamet Robot çıkar. Eseri görünce Abdülhamit’in “Bu bir alamettir” dediği ve isminin bu nedenle Alamet konduğu iddia edilir. Alamet, Ertuğrul Firkateyni vasıtasıyla, yazılmış özel bir mektup, hediyeler ve özel nişanlar ile beraber Japon İmparatoruna gönderilir.
Robotun Özellikleri :
Semazen şeklinde, normal bir insan boyuna yakın, saatli bir robot. Kaideye oturtulmuş gövdesi; saat başı sema ediyor, bu esnada kollarını açıyor, gümüş levhalardan yapılmış etekleri açılıyor ve aynı anda ezan okuyor. Tüm bunları yaparken yarım metre yürüyor, hem dönüyor ve ezan bitince de tekrar yarım metre geri giderek yerine dönüyor; kollarını ve eteklerini indiriyor. Robotun tamamı gümüş ve altın kaplamadan yapılmıştı. Robotun arka kısmında kurma yeri mevcuttu ve yedi günde bir kuruluyordu.

2 thoughts on “ALAMET ROBOT”

  1. her şey tamam da hoparlör olmayan bi dönemde ezanı nası okuttunuz?
    Robotun içinde yoksa full zaman çalışan bir cüce imam mı var?
    Ayrıca bu kıyamet alameti değil midir?

  2. O dönemde Gramafon icad olmuş, saatçi Musa Dede robotu yaparken kayda alınan ezanı saat başı okunacak şekilde gramafon düzeneği baz alınarak tasarlanan sistemle entegre etmişti.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir