Moskova metrosu bir sanat yapıtı. Metro istasyonları salonları, avizeleri, heykelleri ve mozaikleri ile müzeye benziyor. Moskova’ya gelen kişi mutlaka metroyu görmeli. Hatta kaybolmalı metroda. İlk metro hatları savaş sırasında sığınak olarak kullanılmış. Örneğin; Kirovskaya İstasyonu 2. Dünya Savaşı sırasında Genel Kurmay Karargahı yapılmış. Stalin Nazilere karşı ilk saldırılarını burada planlamış. Mayakovskaya İstasyonu Uçak Savar Savunma Gücü’nün karargahı olmuş.
Moskova Metro Ağı 11 hattı ile bütün kenti sarıyor. Her hat şehir merkezinden geçiyor. Çember şeklindeki ring hattını iki kez kesiyor. Bu nedenle bir istasyondan farklı istasyonlara aktarma yapılabiliyor. Metro haritasında her bir metro hattı ayrı bir renk kodu ile belirtilmiş. Ama metro içindeki tabelalar Kiril Alfabesi ile yazılmış .Moskova metrosunda 1-2 dakika da bir tren kalkıyor. Bu yüzden yığılmalar olmuyor. Ayrıca son derece güvenli bir metro.
Metro istasyonları derine inşa edilmiş. Kıvrıla kıvrıla akan Moskova Nehri’nin altından geçiyor. Merdivenler çok uzun ve dik. Yürüyen merdivenlerin çıkış yönünde görevliler var. Kaza olasılığına karşın nöbet tutuyorlar. 80 yıllık bu metroda bozuk tek bir istasyon yok. En derin istasyon Park Pobedy. Yerin tam 84 metre altında. Yürüyen merdiven 126 metre uzunluğunda. Park Pobedy dünyanın en derin 3. İstasyonu, Moskova’ nın ise 1. İstasyonuymuş. İnip çıkarken çok rahat kitap okunabilir. İnsanlar yürüyen merdivenlerde, tek sıra halinde sağ tarafta duruyorlar. Acelesi olanlara saygıdan. Bizim metro merdivenlerini düşününce, diyecek söz bulamıyorum.
Moskova Metrosu’nu kullanırken Kiril Alfabesini okuyamadığımız için, renk kodlarını takip ederek ulaşmak istediğimiz platformları kolaylıkla bulduk. Ama dikkat etmek lazım. Çünkü birbirine yakın renkler var, karıştırılabiliyor. Trenin içindeyken hangi istasyonda durulduğu anons ediliyor. Trenin durduğu platformların duvarında da bulunduğunuz istasyon kırmızı harflerle, bir sonraki istasyon siyah harflerle yazıyor. Tabii ki Kiril Alfabesi ile. Ama istasyonun telaffuzunu bilmiyorsanız durak saymanızı tavsiye ederim .Biz ilk başta durak saydık. İyi bir yöntem. Önce karışık gelse de, metro haritasını iyi incelediğinizde , metro ağını çözüyorsunuz. Hatta istasyonların Kiril Alfabesinde yazılışını bile ezberledik.
Metroda çalışanlar çoğunlukla yaşlı ve asık suratlı kadınlar. Öyle sert bakıyorlar ki, göz göze geldiğinizde yanlış bir şey yapmışsınız hissine kapılıyorsunuz. En iyisi göz göze gelmemek…. Bu arada Rusların her yerde kitap okuduğunu gördüm. Metroda kitap okumayan Rus yoktu diyebilirim. Tabii ki teknolojiyi takip ediyorlar. Elinde İpad olanlar da oyun oynamıyor veya internette sörf yapmıyor. Metin okuyorlar. Metro İstasyonlarının dekorasyonlarında devrim, ulusal savunma, Sovyet yaşam tarzı gibi temalar işlenmiş. Bir de metro müzesi varmış. Ama bizim zamanımız kısıtlı olduğundan orayı gezemedik. Sadece gitmek istediğimiz yerlerdeki istasyonları görebildik. Eğer zamanınız varsa bir gününüzü metroya ayırın. Her biri ayrı bir görsel güzellikte olan istasyonları gezin.
Bu yazı Demet’in Moskova Notları’nın 2. Bölümüdür… Birinci bölüm burada..
Demet KURT
Güzel olmuş. Detaylandırabilirsin. Japonya seyahatini de yaz. Kalemin güzel, dilin akıcı.