- Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi - 27 Ekim 2023
- Kars, Zamanı Yitik Şehir - 25 Eylül 2023
- Çeşnigir Kanyonu ve Köprüsü - 19 Aralık 2022
Gezi yazıları denilince ilk olarak akla Evliya Çelebi ve elbette ki Seyahatname gelir. Ancak gezi yazısı tutkunları Ahmet Haşim’in Frankfurt Seyahatnamesi’ini, Falih Rıfkı Atay’dan Gezerek Gördüklerim’i, İlhan Selçuk’un Uzak Komşu Rusya’dan Gezi Notları‘nı, Erdal Öz’ün Allı Turnam ve Reşat Nuri Güntekin’in Anadolu Notları ile Murat Belge’nin İstanbul Gezi Rehberi adlı yapıtlarını sıralayacaktır. Bu türün dünya edebiyatındaki önemli yapıtlarına örnek olarak 80 Günde Devri Alem ve Motosiklet Günlükleri’ni gösterebiliriz.
Demet Kurt Güngör’ün Mühür Kitaplığı tarafından basılan “Dünyanın Tenine Dokunuş” gezi türü kitaplardan biri olarak raflarda yerini aldı. Eğitimci ve yazar Demet Kurt Güngör’ü, somabahar.com okurları yakından tanıyor. 2015 Haziran’da yayımlananan “Safranbolu Gezi Notları” başlıklı ilk yazısını gezi kategorisindeki bir çok yazısı izledi. Daha çok gezilen yerlerin betimlendiği ilk yazılar, zamanla yerini giderek kısa yolculukların şiirsel dille betimlenmesine bırakmış durumda. EdebiA.com’daki yazılarını bazı dergilerdeki yazıları izledi. “Dünyanın Tenine Dokunuş” onun ilk kitabı. 116 sayfalık kitapta 20 rota anlatılıyor. Yazılarda sık sık şiir ve felsefi alıntılara yer verilmiş.
“Belki Borges gibi ortalığa düşsel sözcükler püskürtemiyorum. Ama gezdiğim yerlerde ruhumdan bir parça koparıp oraya bırakıyorum. Tükendiğim zaman her yerde olacağım. Çok katmanlı uygarlık geçmişi ile gece masallarındaki mistik bir bulutla kaplanmış şehir…Titus Livius gibi efsanelerle gerçekler arasında dalgalanıyorum; gündüzü seyranlık, gecesi gerdanlık olan Mardin’de... ” (Mardin’in Efsunlu Taşları)
Şiir, mitoloji, felsefeyle yolculuk
Dünyanın Tenine Dokunuş’ta konu edilen 20 rota daha çok birkaç günlük gezi ve doğa yürüyüşlerinden oluştuğu için haliyle kısa tutulmuş. Ancak bu yazılarda doğa tutkunları için yeterli sayılabilecek bilgiler veriliyor. Demet Kurt Güngör yola çıkmaya karar verdiği andan itibaren, izlenimlerini anı ve deneme türünün olanaklarını zorlayarak aktarıyor. Gittiği yerlerin tarihine, efsanelerine kısaca değiniyor. Belki de en önemlisi okurlarını; dağları, vadileri, kanyon ve sarp kayaları ile ‘kendi doğa yürüyüşü’nde konuk ediyor.
Şahbender Korkmaz
Demet Kurt, Dünyanın Tenine Dokunuş, 1. Basım: Mart 2020, Mühür Kitaplığı-İstanbul