Yaz Tatilinde Okunacak En iyi 10 Türk Romanı
Dünya edebiyatına romanın girişi, Genji’nin Hikayesi ‘dir. Japon edebiyatının bu kült eseri 1010 yılında yayımlanmıştır. Murasaki Shibiku’nun romanını diğer eserler izlemiş, büyük toplumsal devinimler, tarihsel olgulara koşut olarak büyük bir değişime uğramıştır.
Edebiyat tarihinde, roman açısından büyük başlangıç Cervantes‘in Don Kişot’udur. Daha büyük ivme, tüm alanlarda olduğu gibi Fransız İhtilali ve sonrasında başlar. Romanın tür olarak tipik özelliklerine 19. yüzyılda romantizm ve realizm akımları içerisinde kavuştuğunu söylemek mümkün. Bu dönemde Edebiyat tahinde silinmeyen izleri olan Victor Hugo, Stendhal, Balzac, Flaubert, Zola, Tolstoy, Turgenyev, Dostoyevski, Dickens, Goethe, Gorky, Steinbeck gibi yazarların çok büyük romanları yayımlanmıştır. Günümüz dünyasında ise Modern roman sanatının sayısız önemli yapıtı kitap raflarında yerini almıştır.
Türk Romanının Kısa Tarihi
Batı romanına göre önemli bir gecikmeyle başlayan Türk Roman sanatı tarihsel süreç içeresinde çok önemli bir yol katetti. İlk Türk romanı Şemseddin Sami’nin imzasını taşıyan “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’tır. Bu genel kabul gören düşünceye rağmen daha önceden de bazı roman çalışmalarının olduğu savlanmaktadır. Ancak kesin bilinen şudur ki Türk roman okuru romanla ilk kez Batı romanlarının çevirileriyle tanışmıştır. Bu süreç, Tanzimat’la birlikte başlamıştır.
Batı etkisi baskındır ve Türkçe romanlarda hakim olan tema aşktır. Romanımızın ilk önemli eserleri Recaizade Mahmud Ekrem’in 1896’da yazdığı Araba Sevdası, Namık Kemal’in İntibah’ı ve Ahmet Mithat Efendi’nin Felatun Bey’idir. Yine ilkler açsından Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Cezmi’dir. Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal’in yazdığı Cezmi, edebiyat tarihimizde önemli bir yere sahiptir.
“Sanat sanat içindir” düşüncesindeki Servet-i Fünûn edebiyatçıları eserlerinde aşk, acıma gibi temaları işlemiştir. 1925 yılında yazılıp, günümüzde bile popülerliği eksilmeyen Aşk-ı Memnu’nun yazarı Halit Ziya Uşaklıgil, bu dönemin en önemli romancısı sayılır. Uşaklıgil, Türk Modern romanın öncüsüdür.
20. Yüzyılın hemen başında romanımızın genel teması milli duygulardır. Milli romanların yazılmasına bu dönemde başlanmıştır. Halide Edip Adıvar’ın Vurun Kahpeye, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanları öne çıkmıştır.
Cumhuriyet döneminde yazılan romanlarda ağırlıklı olarak Kurtuluş Savaşı konusu işlenmiştir. Cumhuriyetle birlikte gelişen modernleşme hareketinin etkileri, büyük kentlere göç, gecekondu yaşamı temalarını köy romanları izler. 1960 sonrasında edebiyatımızda Toplumcu Gerçekçilik akımının rüzgarları esmektedir. 12 Eylül Darbesi ile birlikte bu süreç yerini üretkensizliğe bırakmıştır. 1990’larda başlayan yeni süreç ise bireyin, toplumsal üretim ilişkilerinkinden soyutlanmış özgürlük hallerini yansıtan güya özgün ürünlerin karanlığıdır. Günümüze gelindiğinde bu sürecin etkileri azalmış ancak bu kez de dijital çağın olumsuz etkileriyle okur kayıpları söz konusu olmuştur.
Yaz Tatilinde Okunacak Kitaplar Listesi Önerisi
Uzun yaz tatili içi yapılacak kitap okuma listesi tamamen kişisel bir tercih olup, yoruma açıktır. Listenin tamamını okuma hedefimiz yoksa seçim yapıp, yorumlar kısmında düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. Hatta siz de kişisel listenizi burada paylaşabilirsiniz. İyi okumalar, iyi tatiller.
1. İnce Memed Yaşar Kemal
2. Tutunamayanlar Oğuz Atay
3. Saatleri Ayarlama Enstitüsü Ahmet Hamdi Tanpınar
4. Kuyucaklı Yusuf Sabahattin Ali
5. Bereketli Topraklar Üzerinde Orhan Kemal
6. Aylak Adam Yusuf Atılgan
7. Aşk-ı Memnu Halit Ziya Uşaklıgil
8. Çalıkuşu Reşat Nuri Güntekin
9. Yaban Yakup Kadri Karaosmanoğlu
10. Gölgesizler Hasan Ali Toptaş