Okullarımızda kitap sevgisini artırmak, dil ve anlatım becerilerini geliştirmek için zaman zaman kitap özeti çıkarma görevleri verilmektedir. Serbest ya da belirlenmiş yazar ve yapıtının özeti şeklinde verilen bu çalışmalar için internette bol miktarda kitap özeti vardır. Bu hazır kitap özetlerini bile okumadan alıp öğretmenine sunan öğrenciler çoğunluktadır. Bu durum kitap özeti hazırlamanın ruhu ve amacına uygun olmadığı gibi tamamen yanlıştır. Doğru olan şey kişinin kitabı okuması, okuduğu kitabı aklında kaldığı kadarıyla kendi cümleleriyle anlatmasıdır.
Kitap özeti çıkarmanın ne amacı olabilir? Söz konusu olan kitabın roman veya öykü olduğunu düşünecek olursak en temel amacın, okunan eserin başkalarına anlatılması olabilir mi? Yetmez bu. Okunan kitabın bellekte yer etmesini sağlamak için bir yöntem de olabilir. Yine kitabın ana fikrinin belleğimizde yer etmesini de sağlar. Kitap okumanın faydalarından en fazla yararlanmak içindir aslında özet çıkartmak. Anlama becerilerini geliştirir. Dil ve ifade becerilerinin gelişmesi için çok iyi bir yöntemdir. Yorum yapma, soru sorma ve hazır cevap yeteneğini geliştirir. Akademik kaynakları okurken akılda tutmayı kısacası öğrenmeyi kolaylaştırır. Kitap özeti çıkarma isteğinin temelinde de bu kazanımlar vardır. Bu nedenle kitap özeti çıkartmak çok önemlidir.
Kitap özeti çıkartmanın bazen farklı nedenleri olabilir. Bir sunum yapmak, tanıtım yazısı hazırlamak veya direk kitapla ilgili bir gerekçe de olabilir. Hangi nedenle olursa olsun, kitap özeti çıkarırken dikkat edilmesi gerekenler aynıdır. Öncelikle kitabı dikkatlice okumak gereklidir. Okurken iyi bir dinleyici olmak şarttır. Yani kitabı okurken, karşınızda çok değer verdiğiniz biri ile sohbet ediyorsunuz ve söylediklerini dinliyorsunuzdur…
Kitap Özeti Hazırlamanın Özeti, kitabın cümlelerini bire bir alıp yazmak değildir. Kitaptan anladıklarınızı, içeriğe bire bir bağlı kalarak kendi sözcüklerinizle anlatmanızdır. Yapılması gereken ilk iş dikkatlice okumaktır. Bundan sonra kitabı tıpkı bir arkadaşa anlatıyor gibi en baştan bitinceye kadar akılda ne kaldıysa yazmaktır. Burada uzun betimlemeler, yazarın kendisine ait biçimsel söylemler devre dışı kalırsa iyi olur. Keza özet genel olarak kitabın en fazla %1-2 si kadar olmalıdır. Bu da 500 sayfalık bir kitapta 5-10 sayfa demektir. Önemli olan kitabın ne anlattığı, hangi tarihsel dönemde, hangi zamanda ve mekanda geçtiğini anlatmaktır.
https://www.imgelem.com.tr/wp-admin/post.php?post=2987&action=edit