Doğadaki tüm canlıların hayata adım attığı ilk andan besin kaynağı süttür. Uzmanlar sütün, insanlık tarihinde en az 5000 yıllık tarihe sahip olduğunu belirtiyorlar. Sümer uygarlıklarından Ur medeniyetine ait çizimlerde, süt tüketimine dair izler görülmekte. Bu da insanlığın en az 5000 yıldır süt içtiğini gösteriyor. Bu da süt içmenin yararları konusunda insanlığın önemli bir deneyime ve birikime sahip olduğunu gösteriyor.
Süt, insanlık tarihi boyunca vazgeçilmez besin maddelerinden biridir. Uygarlık tarihinde çeşitli medeniyetlere ilişkin araştırmalarda ortaya çıkan bulgular buna dayanaktır.
Uzmanlara göre sütün içeriği, sağlığımız için önemli besin kaynaklarıyla doludur.
- Kalsiyum: Sağlıklı kemikler ve dişler oluşturur; kemik kütlesini korur
- Protein: Enerji kaynağı olarak hizmet eder; kas dokusu oluşturur / onarır
- Potasyum: Sağlıklı bir tansiyonun korunmasına yardımcı olur
- Fosfor: Kemikleri güçlendirmeye ve enerji üretmeye yardımcı olur
- D Vitamini: Kemikleri korumaya yardımcı olur
- B12 Vitamini: Sağlıklı kırmızı kan hücrelerini ve sinir dokusunu korur
- A Vitamini: Bağışıklık sistemini korur; normal görme ve cildin korunmasına yardımcı olur
- B2: Yiyecekleri enerjiye dönüştürür
- Niasin (B3): Şeker ve yağ asitlerini metabolize eder
Süt, kanser düşmanı bir besindir. Özellikle bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Kaliforniya Üniversitesi’nden Doktor Cedric Garland’ın 20 yıllık araştırması, süt tüketen kişilerin daha sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunu gösteriyor. Garland, 20 yıl boyunca 2000 kişiyi incelemiş ve günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlamadığını saptamış. Garland, bağırsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor. Yine, Boston’da yapılan bir araştırmada sütün içerdiği ‘fermente’ ve sütün içerdiği “Asidofilis” bakterisinin de bağırsak kanserine karşı etkili olduğunu kanıtlanmıştır.
Sağlıklı bir vücut için süt önemli bir besindir. Yapılan başka bir araştırmaya göre süt içen kişilerde, kronik bronşite çok nadir rastlanmaktadır. Uzmanlar sütün; sigara, alkol ve bol miktarda kahve gibi bağımlılık yapan maddeleri tüketen kişileri bile koruduğuna dikkat çekiyor.
Süt, protein ve laktoz açısından oldukça zengin bir besindir. Lakto enerji sağlayarak, beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynamaktadır. Süt proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha yüksek olduğundan, vücut diğer proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanıyor. Sütteki protein hücre ve dokuların oluşmasında önemli rol oynar, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Süt, kasların kasılmasına yardımcı olur ve vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler.