- Ursula K. Le Guin’den ZİHİNDE BİR DALGA - 22 Şubat 2023
- “BORGES’İN EVİNDE” - 13 Şubat 2023
- AYKIRI BİR KALEM: JOSE SARAMAGO - 11 Kasım 2022
Yayın yaşamını İzmir’de sürdüren İz Gazetesi, bünyesinde Biz Yayıncılık’ı da barındıran birimiyle birkaç güzel kitabın yayımını sağladı. Bunu yaparken bir süre önce edebiA’da da yazan Murat Şahin’in önderliğine de başvurdu. Böylece “Pasapor’tan Kordon’a”dan sonra yine bir derleme olan “Vapur Hikâyeleri” okuyucularına kavuştu. 16 Nisan günü Pasaport ile Konak arasında demirlemiş olan Bergama adlı şehir hatları vapurunda bir tanıtım günü düzenlendi. Kitapta hikâyeleri olan yazarların (ya da yazar adaylarının, diyelim) yanı sıra vapura çokça ziyaretçi geldi, oradaki yazarlarla tanışıp kitaplarını imzalattı.
Tanıtım açılışında bu derlemenin emekçisi Murat Şahin, kitabı bir İzmir aşığı olan Tarık Dursun K.’ya adadıklarını belirtip kitaba gerek hikâyeleriyle ve gerekse emekleriyle katkıda bulunanlara teşekkür etti. Kitabın önsözü benim bir Tarık Dursun K. yazımdan alıntılandığı için bana da söz verildi. Birkaç cümle ile 50 Kuşağının en önemli hikâyecilerinden olan Tarık Dursun K.’dan bahsettim. Ardından, bu çabanın İzmirli bir şair olan Nahit Ulvi Akgün’e de ulaşmasını, 2022 yılının aynı zamanda İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı olması nedeniyle önemini vurgulayan başka yayınlara yol açması gerektiğini belirttim. Demokrat, laik ve çağdaş kimliği her fırsatta öne çıkarılan İzmir, umarım bu çağrıma yayıncılarıyla da destek olup katkıda bulunur. Eskiden beri “İzmir’den yayıncı çıkmaz!” deyip duruyorum; bu kez yanılmak isterim.
Gelelim Murat Şahin’e… İlk kitabı Amtafarak’ı sert sözlerle eleştirdiğimi hatırlarım. Beni yalnız o kitabında değil, sonradan yayımlanan Esnaf Lokantası’nda da, Son Tren’de de sükûnetle dinledi. Eleştirilerimi olgunlukla dinleyip yazarlığını geliştirici yoğun bir çabanın içine girdi. Önümüzdeki günlerde şimdiye kadar yazdıklarının üstüne yükselen yeni hikâyelerle karşımıza çıkacağını duyurmak isterim.
Murat Şahin İzmir’in bir emekçi semtinden. Gültepe’den… Murat Şahin sömürüye karşı inanılmaz derecede direnç gösteren Gültepe’nin de kitabını yazdı ama ben onun o çocukluk yıllarını çocuksu bir dille anlattığı hikâyelerini daha çok önemserim. Bu konuda yalnız da değilim; okuyucular da Esnaf Lokantası’yla Son Tren’i çok sevdiler. Kuşkusuz, “Tedirgin Bir Yazar: Yusuf Atılgan” da vaktiyle Aylak Adam’ı, Anayurt Oteli’ni filan okuyanlar tarafından ilgiyle karşılandı ama -ısrar ediyorum- telif kitabın yerini hiçbiri tutamaz.
Murat Şahin’in bir başka yanı da şu: Kitapçıdır. Bütün ömrü kitapların arasında geçmiştir. Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki hemen bütün kitapçılarda çalışmış, yöneticilik yapmıştır: İletişim, Kitapsan, Kırmızı Kedi, Penguen… Şu sıra yanı sıra İZ TV için kitap ve kitapçıları tanıtmak için söyleşi programları yapıp sunuyor.
Hâsılı, Murat Şahin hiç boş durmuyor. Vakit bulursa bana çay ısmarlıyor, o kadar!