imgelem Genel Kültür İlk Elektronik Bilgisayar

İlk Elektronik Bilgisayar

Dünyanın ilk elektronik bilgisayarı acaba nasıl bir şeydi nasıl çalışıyordu ve nasıl bir programlamaya sahipti? Bilgisayar tutkunlarını meraklandırın bu bilgisayarı biraz tanıyalım. Bu bilgisayar neden yapıldı, hangi işlemleri yapabilmekteydi ve hangi alanlarda kullanılmıştı? Acaba 1900’lü yılların teknolojisinin gelebildiği son nokta mıydı?

İlk Elektronik Bilgisayar

1941 yılında ABD’nin 2. dünya savaşına katılması ile ordu tarafından bir bilgisayar siparişi, Pensilvanya Üniversitesi’ne verildi. Sipariş, bilim adamları John Mauchly ve Presper Eckert tarafından yaklaşık 4 yılda tamamlandı. Ortaya çıkan bilgisayar bugün bildiklerimizden epey farklı idi. 167 metrekare alana sığan ENIAC adlı bilgisayar, 30 ton ağırlığa sahipti. Maliyeti ise yaklaşık 500 bin dolar idi.
O günlerde 60 saniye yol alan bir topun rotasının hesaplanması için, yaklaşık 20 saatlik çalışma gerekiyordu. ENIAC bu hesaplama süresini 15 saniyeye indirdi. Bir saniyede yapabileceği toplama işlemi akümülatör başına 5000 adetti. Saniyede 385 çarpım, 38 de bölme veya karekök alma işlemi yapabiliyordu. Geçici hafızasında sadece 200 sayıyı saklayabiliyordu. Bilgisayar sürekli çalışmak durumunda idi ve altı operatör tarafından programlanıyordu. Programlama yöntemi ise elle takılıp çıkarılan fişler, kablolar ve kumanda edilen düğmelerdi.
Tarihteki ilk bilgisayar ENIAC
Tamamlanana kadar ikinci dünya savaşı bittiği için ENIAC savaşta kullanılamadı. ENIAC ağırlıklı olarak hava tahminlerinde, atom enerjisi hesaplamalarında, kozmik ışın çalışmalarında, termal tetikleme,rastgele sayı bulunmasında, rüzgar tüneli dizaynında ve diğer bilimsel araştırmalarda kullanıldı. 1951 yılından sonra ise endüstriyel amaçlı olarak kullanıldı. ENIAC, 8 yıl boyunca (1947-1955) hizmet verdi. 14 Şubat 1947’de basında tanıtılan bu ilk elektronik bilgisayar, 2 Ekim 1955 yılında fişten çekilerek tarihteki yerini aldı. ENIAC’ın parçaları şu anda Washington’daki Amerikan Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.
Kaynak Link: https://www.imgelem.com.tr/ilk-elektronik-bilgisayar.htm

4 thoughts on “İlk Elektronik Bilgisayar”

  1. çok güzel de benim ödevime ollllllllllllllllllmmmmmmmmmmuuuuuuuuuuuuyyyyyyyyyyyyyyyyyyoooooooo lütfen benim ödevimöe uyucak bi şey de yazın

  2. lllllllllllüüüüüüüüüüüüüüüüüttttttttttttttttttttttttttttttfffffffffffffffffffeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn yalvarıyom

  3. Geri bildirim: Aylin

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir