Hangi meyve neye iyi gelir? Meyvelerin faydaları. Hangi hastalık için nelerin karışımları önerilir? İşte cevapları:
- İncir: Bağırsakları çalıştırır, enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır.
- Elma: Böbreklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
- Kayısı: Kan yapıcıdır. Cildi güzelleştirir Saçlara olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır.
- Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir.
- Vişne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişnelerin, açık renklilere göre daha fazla mineral içerdiği bilinmektedir.
- Greyfurt: Sindirimi uyarır. Diş eti kanamaları için kanamayı azaltıcı etkisi vardır. Soğuk algınlığı için birebirdir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürür.
- Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım eder.
- Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırır.
- Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzümün, kabukları ve çekirdekleriyle yenilmesi halinde hücre yenileyici faydası vardır.
- Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Cilt ve bağırsak kanserlerine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca önerilmektedir.
- Karpuz: Kabuğundaki çinko, iktidarsızlığa iyi gelir. Böbreği temizler.
- Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür.
- Armut: Kalp – damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.
- Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. C vitamini deposudur.
- Sivribiber: Şişkinliği azaltmada faydalıdır. Saçlara, tırnaklara ve cilde çok iyi gelir.
- Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.
- Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sağlıklı bir cilt verir, erkeğin cinsel gücünü artırır.
- Havuç: Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.
- Salatalık: Kasları gençleştirir. Deri hücrelerine elastikiyet verir.
- Sarımsak: Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Bazı mide kanseri türlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
- Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır. Baş ağrısına karşı elma ile kereviz
- Uykusuzluk: Havuç ve kereviz sapının suyunu karıştırın.
- Sakinleştirici: Havuç ve lahana suyunu karıştırın.
- Sindirimi kolaylaştırıcı: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu.
- Yorgunluk: Tek başına havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sıkılmış meyve suyu.
- Grip: Bir bardak kızılcık suyu ya da elma + kızılcık, elma + üzüm + ananas suyu.
- İktidarsızlık: Lahana, brokoli, kıvırcık yapraklı lahana suyu.
- Sigara dumanı: Kereviz ya da çilek suyu.
- Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid kan damarını ve kılcal damarları güçlendirir. Ezik ve çürükler daha çabuk iyileşir.
- Kabızlık: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir. En çok işe yarayan meyve suyu ise elma + armuttur.
- Ağrıyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz karışımının suyu.
- Mide asidi: Havuç + salatalık + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yatıştırmaya
- yardım eder.
Hemoroit: İçinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor. Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu. - Boğaz ağrıları: Turp + limon.
- Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu.
- Baş ağrısı: Elmayla birlikte karıştırılan kereviz suyu.
Hangi Meyve Neye İyi Gelir? Meyvelerin Faydaları başlıklı yazımızda belirtilen hususların kişisel sağlık durumlarına göre farklılık göstereceğini unutmayalım. Meyve ve sebzelerin bilinen faydaları ve zararları konusunda en iyi şeyin ölçülü olmaktan geçtiğini unutmayalım. Bütün meyvelerin faydaları yanında aşırı tüketilmesinde, başta kilo olmak üzere bir takım sorunlar yaratabileceğini unutmayalım.
Uzmanlar, meyve tüketiminde bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar. İnsan yaşamında ilaç kadar önemli ve etkili özelliklere sahip sebze ve meyveleri tüketirken aşırıya kaçmamak gerekli. Bununla birlikte günde yarım kilo sebze ve meyve tüketilmesi önerilmekte. Sebzeler, besin değerini koruma amaçlı olarak az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarında zeytinyağıyla pişirilmelidir. Özellikle göz sağlığı için yararları bilinen havucun rendelenmemesi gerekli. Çünkü havucun rendelenmesi B ve C vitaminlerinin kaybolmasına yol açmaktadır. Ayrıca sebze ve meyveleri ince ince doğramak da doğru değildir. Vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerekir. Yine meyvelerin tok karnına yenmesi de yanlış. Meyveler tercihen aç karnına veya yemekten 2 – 3 saat sonra tüketilmelidir.
Kaynak Link:https://www.imgelem.com.tr/hangi-meyve-neye-iyi-gelir-meyvelerin-faydalari.htm