imgelem Sağlık ve Yaşam Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Kadınların menopoz dönemi öncesinde karşılaştıkları sorunlardan biri olan adet gecikmesi, hormonal değişiklikler başta olmak üzere farklı nedenlerle görülebilmektedir. Adet gecikmesi nedenleri arasında hastalıklar, ilaç kullanımları, stres gibi farklı birçok etken öne çıkmaktadır.

Adet Gecikmesi Nedenleri

Stres

Stres, hormonal dengenin değişmesindeki en önemli faktörlerden biridir. Buna bağlı olarak da yoğun stres altında yaşayan kadınlarda, regl gecikmesi stresten uzak kadınlara göre daha fazla görülmektedir.

Menopoz

45-55 yaşları arasında daha yaygın görülen menopoz, gecikmeye doğal ve doğrudan etki etmektedir. Kadının üreme hormonlarının önemli ölçüde işlevini yitirdiği bu dönemde, adet tamamıyla kesilmektedir.

İlk Adet Döneminin Daha Genç Yaşlarda Olması

Kadınların ilk adetlerini çok erken yaşlarda görmeleri, adet gecikmesinin nedenleri arasındadır. Kişi ergenlik döneminden tam olarak çıkana kadar, regl gecikmesinin tekrar etmesi mümkündür. Ergenlik döneminden çıkılmasıyla birlikte görülen bu gecikmeler, normal düzeye çıkacaktır.

Hastalıklar

Önemli kalıtsal hastalıkların hormon dengesi üzerindeki etkileri, adet döneminin gecikmesine neden olan faktörlerden biridir. Bunlar arasında en yaygın olanı ise, kadın hastalıklarıdır.

İlaçlar

Kanser, diyabet ve benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, adet gecikmesine neden oldukları bilinmektedir. Kullanılan ilacın etken maddesine göre bazı ilaçlar denge kaybının görülmesine yol açarak, âdetin gecikmesine daha fazla etki ettikleri bilinmektedir.

Aşırı Kilolu Olmak

Aşırı kilolu kadınların ideal kiloya sahip kadınlara göre, daha fazla adet gecikmesi yaşadıkları görülmüştür. Kilo arttıkça hormon dengesinde yaşanan bozulmalar ve ani değişiklikler, âdetin gecikmesine sebep olmaktadır.
Aynı şekilde kişinin ani kilo alıp vermesi de denge bütünlüğünü bozması nedeniyle, adet gecikmesine neden olabilmektedir.

Hamilelik

Gebelik dönemi, adet kesilmesinin nedenleri arasında en doğal etkenlerden biri olduğu için doğal olarak gecikmenin de önemli bir nedenidir. Hamilelik döneminde regl doğumdan sonraki lohusalık süreci sonuna kadar devam etmekte, sonrasında ise herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa yeniden normale dönmektedir.

Doğum Kontrol Hapları

Regl gecikmesinin önemli nedenleri arasında yer alan doğum kontrol hapları, yumurtlamanın oluşmasını engelleyerek âdetin gecikmesine neden olur. Bu hapların kullanımının sonlandırılması durumunda, 6 aylık süreçte adet döngüsü yine normal düzenine kavuşmaktadır.

Yumurtalık Kisti

Yumurtalık kistlerinin, adet gecikmesi nedenleri arasında önemli bir yer tuttuğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yumurtalık kisti bulunan kişilerin gecikmeden tedavi olmaları, adet düzeni için önemlidir. Aksi halde gecikmeler, daha sıklıkla görülmeye devam edecektir.

Tiroid Hastalıkları

Çeşitli tiroid hastalıkları da, adet gecikmesine neden olmaktadır. Rahatsızlığın giderilmesiyle beraber, adet gecikmesi sorunları da ortadan kalkmaktadır.

Adet Gecikmesi Görülen Kadınlar Ne Yapmalı?

Şayet görülecek adet gecikmesi uzun süre devam ediyorsa, bir hastalığın belirtisi olarak düşünülebileceği gibi hamilelik belirtisi olarak da görülebilir. Eğer ki doğum kontrol hapı kullanmıyorsanız ya da listede yer alan benzer rahatsızlıklarınız bulunmuyorsa, doktorunuza giderek muayene olmanız faydalı olacaktır.
Bilgi Demeti
imgelem.com.tr/adet-gecikmesi-nedenleri-nelerdir/

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir