imgelem Sağlık ve Yaşam EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI)

EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI)

Bu hastalık günümüzde sıkça karşılaşılan bir hastalıktır. Bu yazımızda bu hastalığın kısaca tanımı ve hastalığın geçirildiği esnada nelerin yapılmaması gerektiği üzerinde bilgi vereceğiz. Faydalı olacağını düşündüğümüz yazımızı umarız beğenirsiz. Sağlıklı ve mutlu yaşam sürmeniz dileğiyle…
imgelem…

EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI)
Beyindeki bir grup sinir hücresinin aniden kontrolsüz olarak hareket geçip beynin istemi dışında kendiliğinden aktif hale geçmesi, yani elektro kimyasal bir boşalma oluşturması sonucunda, halk arasında sara hastalığı olarak bilinen “epilepsi” ortaya çıkıyor. Hafif bir dalgınlıktan kısmi, yaygın kasılmalara dek değişen tipte nöbetlere yolaçabiliyor. Kısmi nöbetler daha sık görülüyor; ufak kasılmalar, değişik koku ve tat hisleri yaşatabiliyor. Yaygın nöbetlerde ise başlangıçta kişi kaskatı kesiliyor ve bunu takiben kontrolü tümüyle kaybederek yere düşüyor. Adaleler kasılıyor. Ağızdan köpük gelebiliyor, dilini ısırıyor. 1-5 dk. sonra çırpınma hareketi duruyor. Daha sonra kalkıp daha önce yaptığı işine devam edebiliyor.

Nöbet geçiren kişiye yardım, öncelikle onun bir zarar görmesini engellemektir. Çevresinde bulunan sivri köşeli alet ve eşyaları derhal uzaklaştırmak gerekiyor. Kişi, kusuyorsa eğer yutmasını engellemek için yana çevirmek yararlıdır. Hastayı kaldırmaya çalışmak veya ağzına dişlerini ayırmak üzere kaşık gibi sert bir cisim sokmak ise sakıncalı hareketler arsındadır. Üzerine su dökmek, sallayarak ya da yüzüne vurarak zorla nefes aldırmaya çalışmak, bazı maddeler koklatarak uyandırmaya çalışmakta da zararlıdır. Yani, nöbet geçiren kişiyi bilinçli olarak gözlemek, bilinçsiz bir müdahaleden çok daha fazla yarar sağlar.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir