Güzellik salonu ve güzellik merkezlerinde, alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri nelerdir? Bu önlemler, çalışanları ve müşterileri hastalıktan korumanın yanı sıra insanlara güven verici olmalıdır. Çalışma ortamlarında oldukça fazla sağlık ve güvenlik riski bulunan güzellik salonları için işletme sahiplerinin mutlaka önlemler alması gerekmektedir. Kuaförlerde ve güzellik salonlarında sağlık ve güvenlik önlemleri he zamankinden daha önemli hale geldi.
Özellikle salgın döneminde toplu yaşam alanlarında bulunmaktan korkan insanları, güzellik salonu gibi etkileşimin oldukça fazla olduğu işletmelere gelmeye ikna etmek kolay olmayacaktır. Bu nedenle, yasal olarak belirlenen önlemlerin yanında işletme sahiplerinin alacağı ekstra önlemler, insanların güven duymasını sağlayabilir.
Güzellik salonlarına genel olarak bakım yaptırmak beklentisiyle gelen müşterilerden çok azı bu salonların ciddi riskler doğurabileceğinin bilincindedir. İşletme sahiplerinin bunun bilincinde olup, hem çalışan hem de müşterilerini iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerine danışarak korumalıdır.
Güzellik Salonlarında Çalışanların Karşılaşabilecekleri Riskler
Güzellik salonu çalışanları, çeşitli mesleki sağlık riskleri ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır: Kullanılan araçlardan kaynaklanan gürültü ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmak bazı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir. Bunun yanında sürekli ayakta çalışmadan kaynaklanan ve uygun olmayan duruş, eklemlerde mekanik yük oluşturmakta ve uzun çalışma saatleri de bu durumu daha kötü hale getirmektedir. Çalışma saatlerindeki düzensizlik nedeniyle kaçırılmış öğünler, çalışma sırasında mola almama gibi sorunlar da önemli mesleki sağlık riskleridir.
Güzellik salonlarında çalışanların sıklıkla kullandığı şampuan, saç boyası, perma solüsyonu, deterjan, parfüm ve saç spreyi gibi ürünlere karşı da önlem alınmalıdır. Bunun yanında manikür, pedikür, yüz bakımı ve diğer güzellik bakımlarını da mutlaka uygun eldivenle uygulamak gerekmektedir.
Güzellik Salonlarında Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Önlemler
Salgın hastalıkların bulaşması açısından oldukça riskli olan güzellik salonu ve kuaförlerde bazı kontrol tedbirlerinin sürekli uygulanır hale gelmesi önemlidir. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Güzellik salonlarına girişlerde hem çalışan hem de müşterilerin mutlaka ateş ölçümü yapılmalıdır.
- Güzellik salonu işletmecileri, herhangi bir acil durumda neler yapacaklarını öğrenmelidirler.
- Çalışma esnasında fiziksel temas en aza indirilmeli ve sosyal mesafeyi gözeterek çalışma sağlamalıdır.
- Fiziksel temas durumlarında gerekli temizlik maddeleri, tek kullanımlık havlu ve sabun temin edilerek ise sık aralıklarla, en az 20 saniye boyunca ellerin su ve sabunla yıkanması sağlanmalıdır.
- Güzellik salonu müşterilerinin işlem yaptırmadan önce alkol bazlı el antiseptiği kullanması gerekmektedir.
- Çalışanların işlem sırasında kişiye özel maske, yüz siperliği, işe özgü elbise, eldiven kullanmaları sağlanmalıdır.
- Özellikle kullanılan maskelerde hijyen kurallarına ve uygun olarak atılmasına dikkat edilmelidir.
- Müşterilerin mutlaka randevu ile çağırılması, işyerine girişte ise maske ve galoş giymeleri oldukça önemlidir.
- Çalışma alanları arasında uygun boşluklar ve bölmeler oluşturulmalıdır.
- Çalışma alanlarının sıklıkla doğal yollardan havalandırılması önemlidir.
- Çalışma ortamında bulunan ve temas sağlanan tüm nokta ve ekipmalar her müşteriden sonra uygun şekilde dezenfekte edilmelidir.
- Özellikle salgın hastalık dönemlerinde ortak teması önlemek amacıyla gazete, dergi vs. ürünler kaldırılmalıdır.
- Müşteriler için kullanılan ve tek kullanımlık olmayan önlük, havlu, göz bandı vb. ürünlerin her müşteriden sonra değiştirilmesi ve temizliği sağlanmalıdır.
- Müşteriler için kullanılan makas, fırça vb. ürünlerin her kullanımdan sonra steril bir şekilde temizlenmelidir. Bu işlem konusunda müşteriye sunulabilecek kanıtlar, işletmeye olan güveni arttıracaktır.
- Müşteri ile teması olan her çalışanın, müşterinin ardından uygun şekilde ellerini dezenfekte etmesi önemlidir.
- Losyon, krem ve fırça gibi ürünlerin kapalı kaplarda muhafaza edilmesi gerekmektedir.
- İşyerinde bulunan telefon, bilgisayar, yazar kasa veya kredi kartı makinesi gibi makinelerin %70’lik alkolle dezenfeksiyonu önemlidir.
- Manikür ve pedikür işlemlerinde mutlaka tek kullanımlık kitler kullanılmalı ve diğer ekipmanların dezenfektasyonuna önem verilmelidir.
Bilgi Demeti
imgelem.com.tr/guzellik-salonlarinda-saglik-ve-guvenlik-onlemleri/