Çocuklarda Parmak Emme
Parmak emme, hijyen şartlarının genellikle daha uygun olduğu bebeklik döneminde normal bir, hatta sempatik bir davranış olarak karşılanmaktadır. Bebeğin parmak emme sırasında masumiyeti, doğallığı ve karnı tok ise keyifli hali hoş bir görüntü oluşturmaktadır. Bebeklerin fotoğraf sanatçılarına esin kaynağı olan bu hali, ilerleyen dönemde yani çocuklukta anne babalar için endişe kaynağı olmaktadır. Çocuklarda parmak emmenin ne gibi sakıncaları var, parmak emmek zararlı mıdır sorularına verilecek yanıtlar da böylece olumsuzlaşmaya başlar. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinin sağlıklı gelişim gösterdiği tablolarda davranışlar da ileriye doğrudur. Çocuklarda parmak emme davranışı neden olur? Kaygılanmak, çocuğun parmak emmekten vazgeçmesi için çareler aramak… Parmak emme hangi yaşlar için normaldir? İşte bu soruların yanıtını bulmak için yazımızı okumaya devam ediniz.
Çocuğunuzun Parmak Emme Alışkanlığı Bırakmasına Yardımcı Olun
Çocuklarda oluşan parmak emme davranışı, onlar için zaman zaman bırakması zor bir alışkanlığa dönüşmektedir. Bebeklik döneminde genellikle görülen parmak emme, zararsız bir eylem iken, çocuklukta sürmesi bazen küçük ve doğru müdahalelerle sonlanmaktadır. Çocuğun parmak emme alışkanlığını terk etmesi için anne babalar yardımcı olmalıdır. Parmak emmenin bırakılması için çocuktan çocuğa farklı süreler gerektiren çabalar gerekir. Problem hakkında doğru bilgilere sahip olmak işi kolaylaştırır. Her çocuğun farklı seyreden gelişim evreleri, duygusal, kültürel ve sosyal farklılıklarına rağmen parmak emme, çocuklar arasında yaygın olarak görülen davranışlardandır. Parmağını sürekli ağzında tutan çocuğun, gelişim alanlarında zorluklar yaşayacağı açıktır. Bu durum her şeyden önce giderek bir takıntıya dönüşür. Ebeveynler bu kaygıyı yaşamaya başladığı noktadan itibaren parmak emme işine el atmaya karar verirler.
Çocuklar Parmaklarını Neden Emer?
Bebeklerin doğası gereği emme reflekslerinin bulunması, parmaklarını ağızlarına sokmalarının da bir nedenidir. Bu durumun bazen doğumdan önce bile başladığı tespit edilmiştir. Parmağını emme esnasında, bebeklerin kendini güvende hissetmesi dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Bazı bebeklerin sakinleşme veya uyumaya ihtiyaç duyduklarında parmak emme alışkanlığı kazanmalarına neden olmaktadır.
Parmak Emme Alışkanlığı Ne Kadar Sürer?
Parmak Emme alışkanlığı çoğu çocukta genellikle 6-7 aylıkken başlar. 2-4 yaşları arasında da sona ermesi beklenmektedir. Fakat başparmağını emmeyi bırakan bazı çocukların, stres zamanlarında davranışa yeniden başladığı bilinmektedir.
Parmak Emmeye Ne Zaman Müdahale Edilmelidir?
Parmak emme alışkanlığının çocuklarda en fazla sorun oluşturduğu nokta, ağız diş sağlığı ve gelişimi ile ilgilidir. Bundan dolayı parmak emme, çocuğun kalıcı dişleri gelene kadar genellikle bir endişe kaynağı olmaz. Bu noktada, ileri yaşta devam eden parmak emme, ağzın çatısını (damak) veya dişlerin sırasını etkilemeye başlayacaktır. Çocukların dişlerinin gelişimi, parmağını ne sıklıkla, ne kadar süreyle ve ne kadar yoğun şekilde emdiğiyle de ilgilidir
Bu noktada bazı uzmanlar 3 yaşından önce emme alışkanlıklarının ele alınmasını tavsiye ederken, bazıları ise tedavinin genellikle 5 yaşından sonra parmak emmeye devam eden çocuklarla sınırlı olduğunu belirtmektedir.
Çocuğun Parmak Emmeyi Bırakması İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
“Çocuğumun parmak emmeyi bırakmasını teşvik etmek için ne yapabilirim?” benzeri soruları çok duyarız. Anne ya da babanın öncelikli olarak, çocukla parmak emme hakkında konuşması ve onu ikna etmesi hedeflenmelidir. Çocuğun parmak emmeyi bırakmak istemesi ve bunun için uygulanacak yöntemi seçerken düşüncesinin alınması önemlidir. Parmak emmeyi bırakmaya istekli olması, alışkanlığı bırakmada başarı şansını oldukça yükseltecektir.
Bazı çocuklarda parmak emme alışkanlığı, onun dikkat çekme ihtiyacından kaynaklanır. Bu durumda çocukların parmak emmesine fazla dikkat etmemek, davranışı durdurmak için yeterli olacaktır. Eğer bu şekilde görmezden gelmek etkili olmazsa farklı tekniklerden biri denenebilir. Ancak bu noktada parmak emme problemi aşılsa da, çocuğun dikkat çekme isteğine neden olan olumsuzlukların tespit edilmesi önem kazanacaktır.
– Olumlu Pekiştirme Kullanın
Çocuğunuz parmağını emmediği zamanlarda onu övmek veya küçük ödüller vermek bu kapsamda düşünülmelidir. Ona sevdiği hikayeleri okumak veya parka bir gezi yaptırmak iyi bir örnektir. Özellikle en çok ihtiyaç duyduğu zaman olan yatmadan bir saat önce parmağınızı emmemek gibi ulaşılabilir hedefler belirlenmelidir. Çocuğunuzun parmağını emmekten başarıyla kaçındığı günleri kaydetmek için belirlediğiniz bir takvim üzerine ilginç çıkartmalar yapıştırabilirsiniz.
– Tetikleyicileri belirleyin
Çocuğunuzun hangi durumlarda parmak emdiğini tespit etmeye çalışın. Eğer strese tepki olarak parmağını emiyorsa, gerçek sorunu tanımlayın ve başka şekillerde rahatlamasını sağlayın. Bunun için de ona sarılmak ya da güven verici sözlerle bu durumu aşmasını hedeflemek gerekir. Çocuğunuza, rahatlarken sıkması için bir yastık ya da doldurulmuş bir hayvan veriniz.
– Nazikçe Hatırlamasını Sağlayın
Çocuğunuz dikkat çekmenin bir yolu olarak fark etmeden parmağını emerse, ona yavaşça durmasını hatırlatın. Bu esnada çocuğunuzu azarlamamak, eleştirmemek veya alay etmemek önemlidir.
Parmak Emme Probleminin Çözümünde, Diş Hekiminden Destek Almak
Parmak emme problemi çocuğunuz için diş hekiminden yardım talep etmeniz mümkündür. Esasen çocuğun sağlık uzmanlarından farklı amaçlarla kontrol edilmesi iyi olacaktır. Göz sağlığı, diş sağlığı ve beslenme düzeni için uzman desteği ve görüşü her zaman kıymetlidir.
Parmak emme alışkanlığının çocuğunuzun dişleri üzerindeki etkisi konusunda endişeleriniz varsa, diş hekimine mutlaka danışmalısınız. Bazı çocuklar için diş hekimiyle parmak emmeyi bırakmanın neden önemli olduğu konusunda konuşmak, anne veya babayla konuşmaktan daha etkilidir.
Nadir olarak bazı uzmanlar, çocuğunuzun parmağını bandajlamanızı önerir. Aynı şekilde çocuğun ellerini geceleri çorap gibi giysilerle kaplamak da bir fikirdir. Bunlara benzer, hoş olmayan tekniklerin kullanılması nadir de olsa çözüm arayışlarındandır.
Tüm Çabalara Rağmen Parmak Emmeyi Bırakmazsa Ne Yapmalıyım?
Yetişkin bireyler için geçerli olan, “olumsuz alışkanlıkların temelindeki olumsuzlukların tespitinin güçlüğü” çocuklar için de geçerlidir. Parmak emme alışkanlığı bazen çocukluk yaşını geçse de normal olarak farkında olunmadan sönen bir davranıştır. Parmak emme bu nedenle kronik bir olumsuzluk şeklinde, hayat boyunca devam etmez.
Bazı çocuklar için parmak emme, vazgeçmesi inanılmaz derecede zor bir alışkanlık halini alabilmektedir. Bu durumlarda fazla endişelenip kontrolsüz davranışlar göstermemek gerekir. Parmak emmeyi durdurmak için çocuğunuza çok fazla baskı uygulamak işe yaramayacağı gibi sadece süreci geciktirecektir.