Bu yazımızda FAO’nun yapmış olduğu araştırmalar sonucunda ülkemiz ve dünyada gıda ve beslenme bozuklarından dolayı hergün ölümlerin gerçekleştiği ve bunun aslında büyük bir sağlık problemi olduğunu ve bu konu üzerinde dikkatle durulması gerektiği önemi vurgulanmak istenmiştir.
imgelem…
DÜNYA TARIM VE GIDA GÜNÜ
“Yeterli ve Sağlıklı Gıda En Temel İnsan Hakkıdır”
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 16 Ekim 2007’yi, Dünya Gıda Günü olarak kabul etmiştir. Amaç, yaklaşık 850 milyon kişinin açlık çektiği, 1.5 milyar kişinin günde 1 dolardan daha az para ile geçinmek zorunda olduğu ve her 3.6 saniyede bir kişinin açlıktan öldüğü dünyamızda uluslar arası kamuoyunun dikkatlerini açlık, yetersiz beslenme ve gıda güvenilirliği konularına çekmektedir. 1966’da toplanan Dünya Gıda Zirvesi’nde, devlet ve hükümet başkanları “Güvenilir, besleyici ve sürekli olarak yeterli gıda tüketiminin ve açlık çekmemenin her bireyin temel bir hakkı olduğunu” birkez daha onaylamışlardır. Günümüzde açlık, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının yanı sıra gıda kaynaklı hastalıklar da sadece gelişmekte olan ülkeler için değil aynı zamanda gelişmiş ülkeler için de önemli bir halk sağlığı sorunudur.
FAO’nun açlığın önlenmesi ile ilgili 2006 raporuna göre ülkemizde 2 milyon kişi (%3) yetersiz beslenmektedir. Ülkemizde gıdalarla alınması gereken günlük enerjinin %50’si ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden karşılanmaktadır. Kişi başına düşen protein tüketiminin çoğu bitkisel kaynaklıdır ve özellikle aminoasitler bakımından zengin olan, bebek ve gençlerin beslenmesinde çok önemli olan hayvansal kaynaklı protein tüketimi yetersizdir. Bebek ve çocuk ölümlerinin çoğunun beslenme yetersizliklerinden kaynaklandığı bir gerçektir.