Roman yazmak, bu günün en saygın uğraşılarından biri. Ancak bu özelliğini kazanmak için ilginç süreçler yaşadı. Önceleri, boş insan işi olarak görülürken, roman ve hikaye yazarlarına çok uzun süre itibar gösterilmedi. Değişen toplumsal koşullar, üretim ilişiklerindeki değişimler hem okuru hem de yazarları etkiledi. Giderek edebiyat tarihine damga vuran, büyük romanlar basılmaya başladı. Sosyokültürel ve ekonomik gerçeklere uygun olarak Dünyanın değişik yerlerinde farklı yazar ve roman okur yoğunlukları oluştu. Uzun lafın kısası roman ve öykü okur kitleleri artınca yazarlık yapmak isteyen insanların sayısı da arttı.
Edebiyat tarihine damga vuran yazarların hayatlarını okuduğumuz zaman onların, yazmaya karşı duydukları büyük tutkunun ortak özellikleri olduğunu görürüz. Bazı istisnalar hariç edebiyat fakültelerinden mezun olmadıkları, hatta kimisinin doktor, kimisinin mühendis, kimisinin de işçi olduğunu öğreniriz. Bununla birlikte yazar olma yeterliliğine giden yolların başında da yukarda sözünü ettiğimiz “yazma tutkusu” gelmektedir. Yazarlık büyük ölçüde yetenek, çalışma ve tutkudur aslında. Bu üçünü gölgeleyecek tek şey, yazarın yazma hakkının tamamıyla elinden alınmasıyla mümkündür.
Yeterli yazma tutkusuna sahip, çalışkan ve yetenekli kişi için yollar daha açık, gökyüzü daha berraktır. Bu arada ister dün, ister yarın yazacak olan her yazarın öğrenme süreci devam eder. Böylece kendine özgü dil ve anlatım yeteneği gelişir. Yaratım sürecini tamamlayan kurguya da bu yolla ulaşır.
Yazma tutkusuna kendisini kaptırmış yazar adayları için bir çok eser verilmiştir. Ancak ben, ilk sıraya aldığım “Edebiyat Yaşamım” hariç, özellikle doğrudan, “Nasıl yazar olabilirim?” sorusuna yanıt arayan on kitaplık liste hazırladım.
1. Edebiyat Yaşamım – Maksim Gorki
2. Yazının Felsefesi – Edgar Allan Poe
3. Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri – Danell Jones
4. Yazmak Üzerine – Ernest Hemingway
5. Yazma Sanatı – Stephen King
6. Rus Edebiyatı Dersleri – Vladimir Nabokov
7. Üç Büyük Usta: Balzac Dickens Dostoyevski – Stefan Zweig
8- Sanat Nedir? – Lev N. Tolstoy
9- Edebiyat Nedir – Jean-Paul Sartre
10.Mesleğim Yazarlık — Haruki Murakami