WordPress dünyanın en çok kullanılan, en çok tercih edilen web içerik sistemi. WordPress tema seçerken dikkat edilecek 10 kriter bahsine geçmeden önce WordPress’in geldiği noktaya kısaca değinmekde fayda var. WordPress için her ne kadar ilk zamanlarda blog yazılımı denilse de şimdi artık devasa büyüklükteki portalların tercihi durumunda. Dünyanın bir çok ünlü haber sitesi, içerik sunucu web sitesi WordPress tabanlı yayın yapmakta. Bu tercihteki en önemli nden de eklenti ve tema çeşitliliği. Bir çok site kendi WordPress Temalarını yazmakta, kendi eklentilerini oluşturmakta. Eklenti ve temalar ücretsiz olduğu kadar ücretli olması, sektörel ve kurumsal tercihlere göre farklı biçimsel sunuş imkanı bu tercihte önemli gösterge.
Wordpress’i rakiplerinden açık ara öne geçiren sadece tema, eklenti seçimi ya da esneklik değil. Bunda en acemi web kullanıcısının bile birkaç saatlik bir eğitimle içerik sağlayıcısı olması, yayınlama hızı ve tabi gi arama motorlarının tercih etttiği link yapısı da etkili. Bunca avantajlı özelliklerine karşı son zamanlarda azaltılmasına rağmen CPU kullanımının aşırılığı baş ağrıtmıyor değil. Bu durumun çözümü de yine profosyonel Cache uygulamalarıya ya da sunucu iyileştirmeleriyle giderilmekte.
WordPress kurulumu ve yönetilmesi ilk zamanlarla kıyaslanmayacak kadar hızlı ve kolay. Ayrıca hem tema hem de eklenti bakımından ücretsiz, kısıtlı özellikleriyle ücretsiz kullanım ve ücretli seçenekleriyle kullanıcılara geniş bir alternatif portföy sunuyor. Bununla birlikte yeterli kodlama, tasarım bilgisine sahip olmayan ve daha işin başında olan blogcular için WordPress tema seçimi ile kurulması gereken eklentiler konusu zor gelebiliyor. Genellikle Google araması yaparak; WordPress tema seçimi, en iyi bedava WordPress tema, seo uyumlu tema, Adsense dostu tema gibi arama terimleri ile istediğine kolayca ulaştığını sana bu tip kullanıcı ne yazık ki zaman kaybetmiş oluyor. Çünkü bu tür arama sonucunda ulaşılan temalar, kişisel zevkler ve beğenilerle şekilleniyor. Başka bir tehlike de yine bedava indirilen ancak gerçekte parayla satılan temalarda bulunması muhtemel zararlı kodlar. İşin özeti WordPress tema seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda biraz bilgi sahibi olmak.
WordPress Tema Seçerken Dikkat Edilecek 10 Kriter
- Tema seçimi titiz bir çalışma sonucu ihtiyaçlarınıza ve kapasitenize uygun olarak yapılmalıdır. Kurumsal sitelerin ilk kurulduğu andan itibaren kolay kolay tema değiştirmediğini, kullanılan logo, font, renk gibi unsurların siteyle özdeşleştiğini unutmayın.
- Seçilen WordPress teması, tüm ekranlarda güzel görünen mobil duyarlı bir tema olmalıdır.
- Sayfa şablonları ve özelleştirme seçeneği sunmalıdır.
- Premium bir tema düşünüyorsanız temanın wareze düşüp düşmediğine, temayı kullanan sektörlerin dağılımına bakın. Para vererek adlğınız temanın rakip site tarafından daha önce kullanılıyor olması sizi kopyacı konumuna düşüreceği gibi özgün tasarım olanağını da daha baştan kaybedersiniz.
- Kullanmayı düşündüğünüz temanın güncellendiğine emin olun. Aksi taktirde WordPress güncellemeleri ilerledikçe tema uyumsuzlukları ortaya çıkacaktır. Daha önemlisi ortaya çıkması muhtemel çeşitli güvenlik açıkları ile eklenti uyumsuzlukları karşısında ciddi problemler yaşayabilirsiniz.
- Tema seçiminde özgünlük kadar sektörel uygunluk da önemlidir. Örneğin imgelem.com.tr/en-iyi-15-wordpress-okul-temasi/ başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi sektörel kabuller önemli olabilir. Tema seçiminde özgünlük arayışları kadar sektörel kabuller de önemlidir. Bu durumlarda tasarımdaki özgünlüğü, menü yapılarında, logo gibi grafiksel girdilerde, içerik zenginliğinde ve hızda sağlamak daha iyi olacaktır.
- WordPress tema seçiminde en az ücretli temalar kadar çok seçeneğe ulşabileceğiniz bir kaynak var. Bu dizinden ücretsiz bir WordPress teması seçimi yapmak için filtreleme yapabilirsiniz. WordPress eklentileri ile temel işlevsellik ve uyumluluk sorunu olmayan yüzlerce temiz kodlanmış tema bulunmakta.
- Premium yani ücreti tema kullanma olanağınız varsa destek ve güncellemeler yanında tamamen benzersiz, özel tema olmasına diikkat edin. Bu temal için istenen ücret 20 $ ‘dan 150 $’ a kadar değişmektedir.
- Ücretsiz temaları WordPress dizininden, WordPress yönetim panelinden yüklemeye dikkat edin. Ücretli temaları ise temaların resmi sitelerinden tercih edebilirsiniz.
- İyi bir temanın sade, amaca uygun, hızlı yüklenen, temiz kodlanmış, kullanıcıya esnek düzenleme imkanları sunan, güncelleme desteği sunan, önemli ve gerekli eklentilerle uyumlu olan tema olduğunu unutmayın.
Kaynak Link: imgelem.com.tr/wordpress-tema-secerken-dikkat-edilecek-10-kriter
güzel anlatım