Milli bayramlar, tüm dünyada ulusal bilinç ve yurttaş olabilmenin önemli göstergelerinden biridir. Çünkü her milli bayramın büyük ve önemli bir hikayesi vardır. Bu tarihsel olguyla beslenen uluslar, güçlü bağlarla birbirine kentelenmiş yurttaşlardan oluşur. Türk milleti için milli bayramların önemi bir kat daha fazladır. Çünkü 19 Mayıs – Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos – Zafer Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Cumhuriyet Bayramı bir var olma sürecinin birbirinden kopmaz halkalarıdır. Bu süreç 19 Mayıs 1919’la başlar, 23 Nisan 1920 ile devam eder, 30 Ağustos’la sonuçlanır ve 29 Ekim’le taçlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşuyla başlayan, cumhuriyete geçiş süreci yine meclis üyelerinin tamamının oyuyla 29 Ekim 1923’te gerçek olmuştur.
Cumhuriyet, yönetimde millet iradesinin belirleyici olduğu yönetim şeklidir. Mahalle ve köylerde muhtar, belediyelerde başkan, mecliste milletvekili seçilirken milletin sözü belirleyici olur. Millet kendini temsil etmek için seçtiği kişileri bir sonraki seçimde seçmeyebilir. Bu özgür iradenin yansımasıdır. Halbuki cumhuriyetten önce dünyamızda egemen olan krallar, padişahlar babadan oğula geçen kişilerin yönettiği sistemler mevcuttur. Halkın yönetme, yönetilme iradesi bulunmaz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, baştan beri Türk milleti için en iyi yönetimin cumhuriyet olduğuna inancı tamdı. Nitekim “hürriyet ve istiklal benim karakterimdir” derken halkın hür iradesiyle yönetimde söz sahibi olduğu cumhuriyet rejimine olan tutkusunu vurgulamıştır. Cumhuriyetle yönetilmeye çok önceden başlayan ülkelerde bile verilmeyen bir çok hak, Türk milletine verilmiştir. Çünkü Atatürk’ün Türk milletine layık gördüğü yönetim biçimi cumhuriyettir.
Cumhuriyet Bayramı, ülkemizde her yıl 29 Ekim günü büyük bir sevgi ve coşkuyla kutlanmaktadır. Türk bayrağı ve Atatürk posterleri ile gelincik tarlasına dönüştürülen okullar, meydanlar ve atanın ebedi istirahat ettiği yer olan Anıtkabir bu sevince şahitlik eder. Cumhuriyet Bayramı, milletimizin kurtuluşunun, bağımsızlığı ve özgürlüğünün armağanı olarak milletin kendi kendini yönetmesinin kutlanmasıdır. Halkın kendi kendini yönettiği Cumhuriyet yönetiminin kurulmasdında emeği olan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, onun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sevgiyle anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.
Bu sene Cumhuriyet Baayramo Kovid-19 nedeniyle sönük, dolayısıyla da çok buruk geçecek. Öğretmenlerin EB eğitimi sırasında Cumhuriyetimizin çneminden bahsetmesi lazım. Öğrenciler ve öğretmenlerin, Cumhuriyet Bayramını dijital sahada coşkuyla kutlaması için ne gerekiyorsa onu yapmaları gerekir. Cumhuriyet kavramı, Cumhuriyetin Türk milletine kazandırdıkları detaylıca anlatılmaldır.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şimdiden kutlu olsun. Cumhuriyetimizin değerini anlayalım, yaşatalım ve yüceltelim.