Tetanosun bulaşma yolları nelerdir, bu hastalıktan nasıl korunular ve bu hastalığın tedavisinde nasıl bir yol izlenir?
Paslı Çivi Tetanos Yapar mı?
Halk arasında yaygın adı “Kazıklı Humma” olan ve kasların gevşemelerine zaman bırakmayacak kadar sık gelen uyarılarla kasların devamlı kasılması hali olarak tanımlanan tetanos, ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır.
Tetanos mikrobu oksijen sevmez. Onun için havasız ortamlarda, toprakta, gübre yığınlarında kolayca yaşar. Derideki basit bir çizikten bile insana bulaşabilir. Çivi deriyi de delip çok derine batabildiğinden, paslı çivi daha çok toprakta bulunabileceğinden ve mikrobun yaşamasına uygun bir ortam olduğundan dolayı riski arttırır ama hastalığın tek nedeni değildir. Vücuda batan yara açan her şeyde potansiyel tetanos tehlikesi vardır.
Özellikle bahçe aleti kullananlarda risk fazladır. Hastalık hayvanlarda da görülür. Sığırlar, koyunlar, keçiler hastalığa duyarlıdır, domuzlar ve köpekler ise dayanıklıdır. Kuşlar bu hastalığa yakalanmaz.
Tetanostan çocukluk çağında başlatılan ve her beş yılda bir tekrarlanan aşılarla korunma imkanı vardır. Aşılanmamış kimselere ise tetanosun antitoksini verilerek geçici bağışıklık kazandırılır. Hastalığın ilk belirtisi çene kaslarında görüldüğünden bu hastalığa “Çene Kitleyen” de denir. Yüz kaslarının kasılması sonucu oluşan alaycı gülümseme ifadesi, tedavi olumlu olmazsa kalıcı olur.
Kaynak Link:
https://www.imgelem.com.tr/pasli-civi-tetanos-yapar-mi.htm