Bu yazımızda dünyanın her yerinde ve tüm insan ırklarında görülen bir genetik rahatsızlıktan meydana gelen Down Sendromu hakkında bilgilendirmek istedik umarız yazımızı beğenirsiniz.
imgelem…
DOWN SENDROMU
En basit tanımıyla Down Sendromu, çocuğun vücudundaki hücrelerin 46 kromozom yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu temelde genetik bir farklılıktır. Çocuğun fiziksel görünümü diğer çocuklardan biraz farklı olabilir, bir takım sağlık sorunları bulunabilir. Down Sendromunun kaynağı anne-baba değildir ve hamilelik öncesi veya hamilelik sırasında olan hiçbir şey, çocuğun Down Sendromlu doğmasına yol açmaz. Dünyanın her yerinde ve tüm insan ırklarında Down Sendromu mevcuttur ve zamanla ortaya çıkan bir durum değildir.
Down Sendromlu insanların, insan oğlunun oluşumundan beri var olduğu düşünülmektedir. Tüm vücut hücrelerinde değişiklik olduğundan tedavisi yoktur. Down Sendromlu bir çocuğun yaşamında en önemli adım okuldur. Okul, o zamana kadar alınan eğitim ve desteğin devamının sağlanması açısından önem taşır. Ne yazık ki ülkemiz koşullarında engelli çocuk sahibi ebeveynlerin okul seçimine yönelik çok alternatifi bulunuyor. Ebeveynlar çocuklarını ya özel alt sınıflara ya da sadece engelli çocukların devam ettiği okullara göndermek zorunda kalıyorlar. Bununla birliklte, yavaş ilerlerse de Türkiye’de de kaynaştırma programları üzerine yakın zamanda çalışmalar başladı.