Seyhan Erözçelik’in ‘Gül ve Telve’ Everest Yayınları arasında okura sunuldu. Şair, ‘kahve falı’ ve ’24 Gül Yaprağı’ adlı bölümlerden oluşan yapıtında kahve fali öçerçevesinde yaşamımızın değişik zamanlarına/duygulanmalarımıza değin aktarımlarda bulunuyor.
Kahve ve telve
Kahvenin kültürümüzde ayrı bir yeri vardır. ‘Bir kahvenin kırk yıl hatırı’ olan bir toplumda yaşıyoruz. Elbette kahve, telve ve kahve falı sözkonusu olunca iş değişiyor. Hatırdan öte geleceği okumaya yönelik bir etkinliğe dönüyor. Hatta ‘Fala inanma falsız da kalma’ sözü de bir köşede buı noktada duruyor, Seyhan Erözçelik’in şiirlerine sözü vermeden önce.
“…
Sonra göğsüne yaslanmış biri de var. Kim o belli olmuyor,
okunmuyor. Elindeki yıldızı tutuyor.” (Yedi, s.14)
Telvenin dili
Seyhan Erözçelik, ‘Gül ve Telve’de kahvenin telvesinin aldığı şekle ve duruma göre yaşama değin saptamalar yapıyor, şiirin güzel diliyle. Telve kimileyin bir kısmeti büyük ya da küçük gösterdiği başka anlamlara da gelebiliyor. iyice kuruyan telvenin anlamı başka, tabağa damlayan telvenin anlamı ise bir başkadır.
Telvedeki şekillere göre kişinin geleceğine ilişkin bilgiler veriyor, fal bakıcısı. Ancak yazgının değişmeyeceği ise düşülen notlar arasında, faldan ne çıkarsa çıksın.
24 Gül Yaprağı
’24 Gül Yaprağı’ adlı bölümde ise güllere ilşkin çeşitlemeler yer alıyor. Şair daha önce telve ile ilgili söylediklerine benzer duyguları güller için aktarıyor şiirine dizeleri aracılığıyla.
“Güller yürüyor
uygunsuz adım yapraklarıyla!
Olmuyor. Kalbimde bir sıkıntı var…
Gülde yangın var.
Kantolar yanıyor.
Devlet yanıyor.”
(güller ve faşizm, s.66)
Seyhan Erözçelik, ‘Gül ve Telve’ adlı yapıtından telve ve gülden yola çıkarak şiir aracılığıyla günlük yaşamımıza ilişkin görünümler sunuyor, bize.
Mustafa ASLAN
————————————————————–
Seyhan Erözçelik, Gül ve Telve, 2. Basım:Ocak 2011, Everest Yayınları-İstanbul