Bilgi Kirliliği Nedir? Bilgi Kirliliğinin zararları ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek için neler yapılabilir?
Bilişim çağı ve çağa uygun gelişme alanlarından önemli bir ayağı oluşturan internet, bilgiye erişmede giderek daha önemli hale geliyor. Bilimde, sanatta, ticarette kısaca yaşamın tüm alanlarında bilgiye erişmek çok önemli. Peki ama aradığınız ve ulaştığınız bilgi gerçekten güvenilir mi? Evet
İnternetteki bilgilere güvenli mi?
Bunu anlamak ne yazık ki tam mümkün değil. Bununla birlikte kurumsal sorumluluğu olan, resmi siteler de dahil olmak üzere daha güvenilir bulunmakta. Bu tarz siteler ise ne yazık ki yeterli bilgi kaynaklarını paylaşmaktan uzak. keza üniversiteler başta olmak üzere çeşitli kütüphane kaynaklarını paylaşan sitelerin verilerine ise tam olarak ulaşmak mümkün değil. Ayrıca bu tür siteler gerek tasarım gerekse özgün içerik açısından pek parlak bir sicile sahip değiller.
Bilgi kirliliği, bilgi sunumunun düzensiz, kopyala yapıştır ve alabildiğince öznel bir özellik taşıması olarak tanınabilir. Bilgi kaynakları ya yeterince güvenilir değil ya da güncel değildir. Başka sitelerden alıntılar yoğunluktadır. Makale, araştırma ve multimedya ürünlerinin anlatımı ve paylaşımı bazen birebir aynıdır. Bazen, kopya içerik damgasından kaçınmak için sözcükler anlamlı anlamsız değiştirilir. Öyle ki bu işi otomatikleştiren yazılımlar bile geliştirilmiştir. Bilgi kirliliği olgusu, internet haberciliğinin geliştiği dönemde elbette ki bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle sağlık alanında gerçeği yansıtmayan, bilimsellikten uzak veya güncelliğini yitirmiş kaynaklara erişim sıkıntı yaratmaktadır.
Bilgi Kirliliğine Karşı Önlem
imgelem olarak bizim öncelikle sağlık kategorisindeki paylaşımlarımızda bir uyarı metni vardır. sağlık konularında kesinlikle bir uzmana danışmak gerektiğini her yazımızda vurgularız. Sağlıkla ilgili konularda mümkün oluğu kadar güncel ve güvenilir kaynakları tercih ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve TC Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği açıklamaları elbette ki öncelikle tercihimiz oluyor. Yine isim belirtilerek paylaşılan sağlık haberlerine de yer veriyoruz.
Güvenilir Bilgi mi, Bilgi Güvenliği mi?
Öncelikle güvenilir bilgi diyoruz. Bilgi güvenliği ise daha farklı bir alan. Kişisel verilere erişimin kontrolü veya saklanması elbette ki önemli ancak sağlık ve bilim gibi birey ve toplum hayatını direk etkileyen unsurlar için bilginin güvenilir olması çok önemli.
Bilgiler Güvenilir Mi, Nasıl Anlarız?
Uluslararası itibara sahip, kurumsal ve kamu destekli web siteleri tercih edilebilir ancak başta da belirttiğimiz gibi bu tarz sitelerde bilgi kaynakları ya sınırlı ya da ücretli. Bu nedenle bizim önerimiz öncelikle kullanıcının kendisine bir sık kullanılanlar listesi hazırlaması gerekir. Güvenilir bilgi kaynaklarına ulaşmak için öncelikle beğenilen güncel sitelerin takip edilmesinde fayda var.
Sağlık İçin Uzmana Başvurun
Sağlıkla ilgili konularda özellikle tanılama ve tedavi aşamalarında, yerinde muayene önemlidir. Bu durumlarda mutlaka ilgili hekimlerle yüz yüze görüşmek önemlidir.
imgelem.com.tr/bilgi-kirliligi-nedir/
Ada Genç Korkmaz
imgelem.com.tr
Bilgi kirliliği örnek:
Gelişi güzel eklenen yazılar nedeniyle konuyla ilgili olmayan web sitelerin çıkması.
Buradaki yazı çok güzel mesela, bu yazıyı Google en baş sayfaya getirmeli. Çok faydalı, bilgi verici bir yazı. Bu yazıyı okuyup da bilgi kirliliğinin ne olduğunu anlamayan kalmaz bence.
Bilgi kirliliği nedir?