Yemek Yemeyen Çocuğa Yaklaşım

Anneler eğlenmek için bile bir araya gelseler hele küçük çocuğu olan anneler konunun farkına varmadan dönüp dolaşıp çocuklara geldiğini görürler. Ah o iştahsız olan çocuklar. Annecikler ne yapsın “arkalarından tabak kaşık nasıl koştuklarını” , “hiçbir şey vermesem saatlerce aç kaldıklarını” büyük bir üzüntü ile paylaşırlar. Bu durumla bebekler ek besin almaya başladıkların andan itibaren tanışırlar. Aslında çözüm doğru gıdalar ve en önemlisi de yaklaşım şeklidir.

Çocuklara yemek yedirme yolları için bazı öneriler

  • Yemek yerken verilen ödüller ve cezalar önceleri işe yarayabilir. Ama çocuklar bunu hızla kavrayabildikleri için bu yöntem bir müddet sonra işe yaramayacaktır. Bunun için öncelikle çocuğunuza neden yemek yemesi gerektiğini Onun anlayabileceği dilde anlatmak gerekir (Yemek yersek büyürüz, hasta olmayız, çoook güçlü oluruz vb.).
  • Bizler kendi annelerimizin yemeklerine nasıl alışkınsak ve her yemekte beğenimizi buna göre dile getiriyorsak çocuklarımız da bizim beğenilerimizi edinecek ve hep o tadı arayacaktır. Bu yüzden öncelikle başkalarının yemek tariflerinden kaçının.
  • İlk kez tadını alacağı besinleri verirken oldukça sabırlı olmanız gerekiyor. Yalnızca tattırın yemeği bitirmesini beklemeyin.
  • Zorla herhangi bir sebze yemeğini yedirmeye çalışmak yerine Ona gelişimi için çok daha önemli olan besinler olan et, balık, tahıl , süt ve süt ürünleri için enerjinizi kullanın . Gereksiz besinler için enerjinizi harcamayın.
  • Taneli besini reddeden çocuğunuza öncelikle bu gıdaları pütürlü olarak hazırlayın(çatal ile ezin robot kullanmayın tadını öğretirken kullanabilirsiniz.). Pütürlü gıdaları denerken sabrınızı koruyun.
  • Ek gıda almaya başladığından itibaren sofraya birlikte oturun ki yemeğin gezerek değil sofrada yendiğini öğrensin. Bunu çocuğunuz tok bile olsa uygulayın.
  • Anne sütü ile beslenen çocuklar ek besin almaya geçtiklerinde oldukça zorlanırlar. Kaşık ya da çatalı reddederler. Bunun için sabırlı olun. Anne sütü her zaman onları doyurduğundan kolay ulaşılan bir besindir ve çocuk her yer de ve her zaman buna ulaşılabilirliğin kolaylığını bildiği için ek gıda almayı istemezler.
  • Çocuklar hep rol modele göre hareket ederler. Bunun için yemek yerken çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Tabağınızdaki besinleri seçerek yerseniz çocuğunuzda aynen bunu taklit edecektir.
  • Yemekten önce herhangi bir şey yemesine izin vermeyin ya da ara öğünleri abartmayın tok olan çocuk ana öğünde yemek yemeyi reddedecektir.
  • Sofradan kalkan çocuğunuzun doyması için sizde tabakla arkasından koşturmayın ki çocuk yemeğin sofrada yenmesi gerektiğini öğrensin. Sofradan kalkan çocuğunuzu sofraya geri dönmesi için sözel uyarın. Geri oturup yemeğini yemiyorsa ısrar etmeyin. Ama bir sonraki yemek saatine kadar aç kalmasını sağlayın. Korkmayın bu kadar açlık çocuğunuza herhangi bir zarar vermez.
  • Tabağındaki yemeği reddeden çocuğunuza alternatif yemek sunmayın. Çocuklarında kendilerine göre bir damak zevki gelişecektir. Ama unutmayın zaten siz bir annesiniz ona zarar verecek bir besini sunamazsınız. Bu yüzden yemesi konusunda ısrar ettiğiniz zaman kötü bir anne değilsinizdir.
  • Çocuğunuz küçük ise yemeğinize oyunlar eşlik edebilir. Ama bunu gene sofrada oturarak yapın. Televizyon ve video oyunları size eşlik etmesin. Ekrana bakarak yalnıza ağzını açıp kapamasın. Çocuk sofrada olduğunun ve yemek yediğinin farkına varsın.

Hilmiye Serpil Korkmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir