Ahmet Telli’nin düz yazılarından oluşan ‘Neylersin’ adlı yapıtı Everest yayınları tarafından okurla buluşturuldu. Paul Eluard’ın bir şiirinin dizesinden esinlenerek ‘Neylersin’ adı verilen kitapta Ahmet Telli’nin edebiyat ve toplumsal yaşama ilişkin yazıları yer alıyor.
Günler
Ahmet Telli’nin yazıları arasında kimi günlere ilişkin olanlarla da karşılaşıyoruz. Telli 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1 Eylül Dünya Barış Günü ve 14 Şubat Sevgililer Günü’yle ilgili yazılarına yer veriliyor. Telli bu yazılarında ilgili günlerin tarihsel köklerine iniyor. Tarihsel köklerine inmekle kalmıyor, bugünkü durumuna da değiniyor.
Anmalar
Ahmet Telli yitirdiğimiz değerlerimize de bir değerbilirlik örneği gösteriyor. Yitirdiğimiz değerlerimizi andığı yazıları da bu yapıtta yer alıyor. Bu yapıtta andığı adlar arasında Enver Gökçe, Kemal Özer, Süha Tuğtepe, Arif Damar, Uğur Kaynar, Gürsen Topses, Hasan Ali Yücel, Adnan Satıcı adlarını sayabiliriz.
Şairler ve Kitaplar
Ahmet Telli ‘Neylersin’ adlı yapıtında şairler ve kitaplarına ilişkin yazıları yer alıyor. Telli kitapları değerlendirirken şairlerin şiir geçmişleriyle birlikte şiiri hakkında da önemli bilgiler veriyor.
Ahmet Telli ‘Neylersin’ adlı yapıtında sözünü ettiği şairler arasında Sezai Sarıoğlu, Rütta Cankoçak, Hicri İzgören, Şükrü Erbaş, Şükran Belen adlarını sayabiliriz. Şair, yazılarında şairlerden ve şiir kitaplarından söz ederken kimi şair ve şiirlere de göndermeler yapıyor. Bunlar da yazıları oldukça zenginleştiriyor. Bir yerde, geziyi çok seven Ahmet Telli okuru çağdaş edebiyatımızın yollarında bir gezintiye çıkarıyor.
“Özgen Seçkin’i 70′li yılların ortasında tanıdım. Kırk yılı geçen bu ilişki fasılalarla sürüp geldi. Fasılalar yaratan olgu sanat anlayışlarımızla açıklanabilir belki. 70′li yıllarda politik tercihlerimiz aynı kökten geliyordu. “(s.113)
‘Neylersin’ Ahmet Telli’nin toplumsallık üzerine kurduğu edebiyata ilişkin denemelerinden oluşuyor.
MUSTAFA ASLAN