İnsan ruhuna, dinlendirici hatta sağaltıcı etkileri bilinen müziğin faydaları hakkında çok sayıda söz vardır. Müzik ruhun gıdasıdır sözünü duymayanımız yoktur. Müziğin ortaya çıkmasının doğadaki canlı cansız varlıkların insan tarafından taklit edilmesiyle ortaya çıktığı bilinmektedir. İnsanın ilk müzik denemelerinden günümüze çok büyük bir gelişme olmuş, müzik ensturamanları büyük gelişim gösterniştir. Müziğin insan sağlığı üzerine olumlu etkileri yanında giderek müzisyenlerin geçim kaynağına dönüşmüştür. Sözü gelmişken, bir müzik aleti çalan, türkü veya şarkıyı seslendiren, müzik eserleri besteleyen kişilere genel anlamıyla müzisyen denilir. Türkücü, şarkıcı, besteci aynı zamanda müzisyen kavramı kapsamında yer alır. Müzisyenler, yaptıkları işten para kazanmaktadır.
Müzik gümüzüzde aynı zamanda başlı başına bir sektördür. Bunun yanında dünya müzik tarihine adını yazdıran büyük besteciler vardır. Gerçekten de Beethoven, Mozart, Tchaikovsky, Chopin, Vivaldi, Bach, Handel, Strauss ve daha bir çok ünlü besteci günümüzde de çok büyük ilgi görmektedir. Müzik tarihinin dehaları elbette ki sadece klasik müzikte değil, tüm müzik türlerinde yetişmiştir. Elvis Presley, Édith Piaf, John Lennon, Jimi Hendrix, George Harrison, David Bowie, Frank Sinatra, Eric Clapton ve Chuck Berry hemen aklımıza gelen büyük müzisyenlerdir. Aynı şekilde ülkemizde de Aşık Veysel, Ruhi Su, Aşık Mahzuni Şerif, Neşat Ertaş ve daha bir çok türkü sanatçımız kalplerimizde yaşamaktadır. Yine Zeki Müren, Barış Manço, Cem Karaca, Barış Akarsu unutulmaz şarkıcılarımızdandır.
Müziğin faydaları hakkında bir çok bilimadamı ve filozofun görüşleri vardır. Müzik dinlemenin, müzik aleti çalmanın ve türkü-şarkı söylemenin insan ruhuna olumlu yansımaları bilinmektedir. İnsan ruhunu dinleniricici etkisi vardır. Müzik dinleyen kişinin ezber yeteneği artar. Bu da belleği güçlendirir. Uyku öncesi uygun bir müzik uyumayı kolaylaştırır. Müziğin öfkeli kişilik yapısına sahip bireylerde sakinleştirici etkileri gözlenmiştir. Ergenlik dönemindeki kişiler için iyi bir sosyal etkinliktir. Müzik sosyalleşmek için idealdir. Müzik dinleyen, müzik yapan kişiler daha baruşçı olurlar. Çevreleriyle pozitif ilikiler kurma yetenekleri gelişir. Müziğin bir diğer önemli faydası da odaklanmayı sağlar. Bu da özellikle dikkat eksikliği bulunan bireylere faydalıdır.
Eskiden akıl hastalarına müzik dinletilerek rehabilite edildikleri bilinmektedir. Klasik müzik eşliğinde kitap okunabilir, ders çalışılabilir. Müziğin faydalarından dolayı boş zaman etkinliği olarak düşünülmesi yanlıştır. Müzik dinleyen insan ruhsal olarak rahatlar.
Bir müzisyen olarak böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.