imgelem Genel Kültür KAKAVA BAYRAMI

KAKAVA BAYRAMI

Bu yazımız Kakava Bayramı hakında bilgi vereceğiz. Kakava nedir, nerede kutlanır, kimler bu bayramı kutlar bu yazımızda bunları siz değerli ourlarımızla paylaşacağız.
imgelem…

KAKAVA BAYRAMI
Sözcük anlamı kokulu hava ya da kahkaha (gülmece, eğlence) olan Kakava, Kırklareli bölgesine ait bir gelenektir. Hıdırellezden bir gün sonra ya da izleyen ilk pazarda yapılır. Bu, bahar karnavalıdır. Kakava için akarsu kıyıları, ağaçlıklar, çeşme başları seçilir. Eğlenceye katılacaklar, hava müsaitse, bir gün önceden yatak ve yorganları ile kırlara taşınırlar. Yörenin çingene çeribaşısı, geleneksel kakava çağrısını davullu zurnalı bir ekibin önünde okur: ” Milleti kadimei necipten kıptiyanın yevmi mesudı mübareki bugün ün doğurmadan yarım saat, on beş dakika, üç saniye evvel başlayacak. Edasını borçlu olduğumuz büyük ve mukaddes Hızır İlyas bayramının ayin-i davetiyesidir. ” Çeribaşının arkasına takılanlar, çalıp söyleyerek kırlara dökülürler.
Çingenelerin, teferiz, keriz dediği eğlenceler boyunca kuzular, pilavlar, zerdeler, yoğurtlar, dolmalar, börekler, şerbetler, şaraplar, konyaklar yenir, içilir.
Todilerde çengi çıkar Nazik dilber hem şivekar Nerede duysa düğün dernek Koşar gider, göbek atar, oynar Kızlar sarılır giyince Papatyalar dönünce Davul, zurna çalınca Gönüllerde cümbüş oynar Haydin kızlar bahar geldi Giyinelim hep beyazlar…

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir