Güvenliğiniz için algoritmal şifre kullanın
Her yıl milyonları bulan şifre çalınıyor. Şifrelerin çalınmasında en önemli etken, kullanıcıların kullandığı şifrelerin basit mantıklarla hazırlanmış olması. Büyük, küçük harf ve rakamlardan oluşan algoritmal şifrelerin kullanılması doğru bir davranış. İnternet kullanıcıları için sunulan haberleşme, bankacılık ve online işlemler kolaylıklar sunsa da güvenlik problemlerini de beraberinde getiriyor. Güvenlik, gizlilik, korunma için kullanılan şifreler bu nedenle çok önemli. Amerikan araştırma şirketi Janrain’nin 2012 yılında 2208 kişi ile yaptığı araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 40’ı şifreleri hatırlamanın çok ama çok daha zor olduğunu düşünüyor. Araştırmaya göre kullanıcı yaşı ilerledikçe kullanılan farklı şifre sayısı da artıyor.
Janrain firmasına göre 18-34 yaş grubunda kullanılan ortalama farklı şifre sayısı 6,7. 35-44 yaş grubunda 8,4’e, 45-56 yaş grubunda ise 9,8
Data Genetics adlı şirketin hazırladığı rapora göre, dünyanın en güvenilir dört haneli ATM şifresi 8068 . Bankaların yaptığı tüm uyarılara rağmen en çok tercih edilen şifre kombinasyonları ise hâlâ ‘1234’, ‘1111’ ve ‘0000’ rakamları. En popüler şifreler ise genellikle 19 sayısı ile başlıyor. Araştırmacılar doğum tarihini şifre olarak kullananların şifrelerinin de aynı sıklıkla çalındığını söylüyor. Sıradan bir hırsızın bir ATM şifresini çözebilme şansı 10 binde bir iken deneme sayısıyla doğru orantılı olarak bu şansın arttığı görülüyor. Yılda 3,4 milyon şifrenin çalındığını belirten şirket araştırmacıları, her altı ayda bir şifrelerin değiştirilmesini öneriyor.
Hayatın bir parçası haline gelen internet bankacılığında ise şifre ve kullanıcı adı belirlemek yetmiyor. Bankalar çeşitli isimler vererek sistemine ekstra bir güvenlik aşaması daha koyuyor. Bununla da yetinmeyen birçok banka, ‘tek kullanımlık şifre’ gibi uygulamalarla kullanıcının cep telefonuna SMS gönderiyor. İnternet bankacılığında ayrıca neredeyse her banka, şifrelerin her ay değiştirilmesini zorunlu kılıyor.
Şifre kullanımında en büyük hata bir çok yerde aynı şifrenin kullanılması. Şifre seçerken çok bilinmeyen, daha çok şahsa özel hobi gibi şifreler veya büyük, küçük harf ve rakamlardan oluşan bir algoritmal şifre oluşturmak daha güvenli. Sosyal ağlar, e-ticaret siteleri ve daha nice farklı sitenin her birinde farklı şifreler kullanmak kesinlikle tek bir şifre kullanmaya göre çok daha güvenli. Böylece bir şekilde bir sitede kullanılan şifre başkalarının eline geçerse diğer siteler aynı tehlikeye maruz kalmıyor.
İnternette kullandığınız her şifreli site için farklı şifre kullanın. Şifreleri hatırla diyalog kutusunu işaretlemeyin. Mümkünse kişisel bilgisayarınızdan başaka bilgisayarlardan şifreli sitelerinize giriş yapmayın. Flash bellekleri güncel antivirüs programlarına tartamadan kullanmayın. Açtığınız her exe uzantılı dosya ve uygulamaları kullanmadan antivirüs programına mutlaka taratınız.
internet şifereleri bence aylık değişmeli.
Sayı + küçük harf+ ^- gibi karekterler ve büyük harflerden oluşmalı. Tabi en önemlisi bilgisayar güvenliği.