Dezenformasyon, doğru ya da yanlış olduğu hakkında gerçeklik bulunmadığı halde kasıtlı olarak yayılan bilgi. Karşıt kişiyi rencide etmek, aşağılayıp küçük düşürmek hedefini taşır. Karşı propaganda ile benzer tarafları vardır. Kurgulanarak yaratılmış sahte belge, el yazısı, fotomontaj ve montaj filmler ile fabrikasyon istihbarat ve dedikoduların duyurulması gibi yöntemleri bulunur.
Son yıllarda sistemli olarak, muhalif olan herkesi kötülemeye, karalamaya çalışan bir internet dezenformasyon süreci yaşanıyor. Bu sürecin, devletin çok önemli kurumlarını hedef alacak denli yaygınlaşması ve kabul görüyormuş gibi gösterilmesi ülkemiz geleceği açısından çok düşündürücüdür.
Özellikle bir kısım medyanın tahakkümü altında bulunan internet gazeteciliği, kendisine karşıt olarak seçtiği kişi veya kurumları hedef almaktadır. Karşılarında yükselen her gücü sindirecek, karalayacak bir medya ortamına sahip olabildikleri gibi sosyal medya üzerinden sahte hesaplarla ve yasa dışı oluşumlarla da yardımlaşma içinde olabilirler.
Kişisel hak ve özgürlükleri, haberleşme özgürlükleri gibi temel haklarını ihlal eden bu oluşum ya da kişiler için hukuki süreç başlatılmalıdır. Dezenformasyonun, sadece hukuksal açıdan değil etik açıdan da ciddi bir olumsuzluk olduğunu unutmamak gerekir.
Kaynak: imgelem.com.tr/dezenformasyon-nedir
Stratejik boyut adlı tetikçi bir demokrat(!!!)gazetenin terbiye ve saygı kurallarını hiçe sayan bu kadar bariz tarafgir haber başlığını görünce yazınızdaki haklılığı gördüm.
Başlık:
Çakma Gandi’nin Yeni Skandalı
Bu saygısız ifadeleri atmaya zorlayan ne acaba? Ey Türk Gençliği Uyuma! Bütün bu soysuzluklara, vatanı parça parça ele geçiren ve satanlara karşı dik dur! Oyum HAYIR
Melike