imgelem Genel Kültür 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Neden Kutlanır? 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nın Önemi

19 Mayıs 1919 günü, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktı. Bu tarih Kurtuluş Savaşı’mızın başlatılması, özgürlük ve bağımsızlığımızı kazanıp cumhuriyet rejimine kavuştuğumuz milli mücadele sürecini ifade eder. 19 Mayıs Atatürk’ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, modern Türkiye Cumhuriyet’ine kavuştuğumuz çok zorlu sürecin başlangıç tarihinin kutlanması için bayram ilan edilmiştir.

Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı’nda yenilince düşmanlarla Mondros Ateşkes Antlaşması ve takiben Sevr Antlaşması’nı imzalamıştır. Düşman kuvvetleri çok ağır koşullara sahip bu antlaşmalara dayanarak Anadolu’nun çeşitli bölgelerini işgal ettiler. İngilizler Mardin ve Urfa’yı, Fransızlar Adana ve Hatay’ı, Yunanlılar İzmir’i ve İtalyanlar da Antalya’yı işgal ettiler.

Mondros Ateşkes Antlaşması şartlarını öne süren düşmanların dayatması ile Osmanlı ordusu dağıtılmış, silahlarına da el konulmuştu. Osmanlı mebuslarından bazıları tutuklanmış, bazıları da Anadolu’ya kaçmıştı. Düşman işgaline karşı çıkan yurtsever mebuslar yanında başka ülkelerin yönetimlerini kabul eden kesimler de vardı.

Vatanın içine düştüğü bu durum Mustafa Kemal’i üzüyor ancak umutsuzluğa kapılmadan kurtuluş mücadelesi için arkadaşlarıyla sürekli toplantılar yapıyordu. Kurtuluş mücadelesinin Anadolu’dan başlatılacağına inanıyordu. Milletin desteği olmadan kurtuluş mümkün değildi.

Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Karadeniz’e açıldı. Çok zor koşullarda gerçekleşen yolculuktan sonra, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşan Atatürk, Samsun halkı tarafından sevinç coşkuyla karşılandı. Kurtuluş Savaşı süreci böylece başlamış oldu. İlk önce Havza’ya geçen Atatürk, burada bir bildiri yayımladı. Daha sonra Amasya’ya geçerek Amasya Tamimi olarak bilinen genelgeyle vatanın bölünmeyeceğini duyurdu. Mustafa Kemal, Amasya’dan Tokat’ta uğramış ardından da 27 Haziran 1919’da Sivas’a uğramıştır. Bu uzun yolculuklardan sonra 23 Temmuz 1919’da Erzurum’a geçmiştir. Erzurum Kongresi sonrası, Mustafa Kemal ve beraberindekiler 02 Eylül 1919’da Sivas’a gelmişlerdir. 4 Eylül 1919’da yapılan Sivas Kongresi de tıpkı öncekiler gibi Milli Kurtuluş Savaşı’mızın kutlu yürüyüşünün pekiştirmiştir.

Atatürk ve arkadaşları 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni açtı. Kurtuluş Savaşı’mızın hazırlıkları burada yapıldı. Yeni ordu kurularak başlatılan amansız mücadele sonucu zafere ulaştık. özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir diyen Atatürk’ün önderliğinde yurdumuz düşmanlardan temizlenerek cumhuriyetimiz kurulmuştur.

 Bandırma Vapuru
Bandırma Vapuru

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nın Önemi

Atatürk, her fırsatta Türk gençliğine olan güveni ve inancını tekrarlıyordu. Geçliğin enerjisi, yeniliklere olan yatkınlığı onu sevindiriyordu. Cumhuriyetin yaşatılıp geliştirilmesi hakkındaki düşüncelerini de dile getirdiği Gençliğe Hitabe bu güvenin kanıtıdır. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni gençliğe emanet etmiştir. Bu nedenle cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı tarihi simgeleyen 19 Mayıs’ı gençliğe bayram olarak hediye etmiştir.

Kaynak: imgelem.com.tr/19-mayis-ataturku-anma-ve-genclik-ve-spor-bayrami/

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir