Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi kabul edildi. 3 Şubat 2022’de kabul edilen yasa tasarısı öğretmenlerin beklentisini karşılamak bir tarafa, yeni mağduriyetlere yol açacak gibi. Yaşayıp göreceğimiz uygulamalardan biri olarak eğitim tarihimizde yer alacak. Tıpkı 2004 yılında getirilen uzman öğretmenlik uygulaması gibi. Kabul edilen yasaya göre öğretmenlikte 10 yılını tamamlayan öğretmenlere, uzman öğretmen olabilme şansı doğuyor. Bu şansın ne olduğu henüz muğlak. Bir eğitim programı var, bazı eğitim çalışmaları var ve bunun sonunda bir sınav olacak, sınavda da 70 ve üzeri alan kişi uzman öğretmen olacak. Uzman öğretmen olarak 10 yıl çalışan öğretmenin Başöğretmen olması için yine bir eğitim, henüz bilinmeyen bir çalışma programı ve sınav…
Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
Uzman öğretmenlik sınavının ne zaman olacağı konusunda farklı sesler var. imgelem olarak bakanlığın bu konuda şeffaf olmasını, süreçle ilgili takvimin biran önce anda duyurulmasını bekliyoruz. Uzman öğretmen olmak isteyen öğretmenlerin hangi mesleki çalışmaları yapması gerektiği, bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirme ile çalışan öğretmenlerin durumlarının ne olacağını açıklaması gerekli. Kadrosu öğretmen olup da yöneticilik yapanlar, okul sağlığı, mebbis görevlisi, bilişim ve iş güvenliği uzamanı olarak görevlendirilenlerin de mağdur edilememesi gerekli.
Başöğretmenlik Sınavı Ne Zaman?
Öğretmenlik Meslek Kanununu Resmi Gazete ‘de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. O zaman kanunun esaslarına göre durum netleşecek. Ancak anlaşılan o ki 2033 yılına kadar, eskiden Uzman Öğretmen olanların dışında kimse başöğretmen olamayacak. Çünkü başöğretmen olabilmek için 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yapılması şartı var. Buna göre 10-15 yıllık kıdemi olan öğretmenin başöğretmen olabilmesi için emeklilik yaşını epeyce ötelemesi lazım.
Özetlemek gerekirsek; Yasaya göre 10 yılını doldurmuş öğretmenler 180 saatlik bir kurstan sonra sınava girip, en az 70 almak koşuluyla uzman öğretmen olacak. 10 yıllık uzman öğretmenler 240 saatlik kursa tabi tutulacak, sınav yapılacak ve başarılı olanlar başöğretmen yapılacak. Ayrıca Birinci derecedeki öğretmenlerin faydalanacağı 3600 Ek Gösterge ise bu kanunla beraber yürürlüğe girmiyor. Çünkü geçerli olacağı tarih 1 Ocak 2023.
Gelişmeleri izliyoruz. Bu konu hakkında güncel bilgi ve yorumlar geldikçe yazımız güncellenecektir.
Uzman öğretmenlik, başöğretmenlik uygulama süreci hakkında yorumlarınızı bekliyoruz.
Bu yazı çıktıktan sonra mevzu bir hayli değişikliğe uğradı. Bunca zorluk arasında Uzman Öğretmenlik Şart mıydı” sorusunu sorarken bir de karmaşa başladı.
Uzman Öğretmenlik Uygulamasına Eleştirel Bakış
- Bu sorunun yanıtını vermemek daha iyi olacak. Yeni eklemeler ortaya çıkacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu yönetmeliğinde yapılan düzenlemeler hangi aşamada bilmiyoruz. Bakanlığın konuyu resmi sitesinden duyurması çok mu zor?
- Bakanlığın daha önce, tüm itirazlara rağmen uyguladığı ve sayısız hak mahrumiyetine neden olduğu bilinmiyor mu?
- Daha önceki vasat sınavdan sonra uzman öğretmen unvanı verilen öğretmenlerin, uzman öğretmeyen öğretmenlerden farklı olarak hangi işleri yaptığı açıklanabilir mi?
- Sınava katılacaklarda aranan 6 yıl şartı nedeniyle sınavı 3-4 günle kaçıran öğretmenlerin mağduriyeti çok mu önemsiz?
- Bu uygulamaya “he” diyen öğretmen sendikasının yetkililerinin vicdanları rahat mı?
- Uzman öğretmen unvanı alan öğretmenlerin emeklilik haklarına yansıyan iyileştirme varsa, yakın zamanda emekli olan öğretmenlerin durumu düşünüldü mü?
- Toplu sözleşmeyi ilk yapan sendikanın, o zaman öğretmene verilen maaşın dolar üzerinden karşılığı hakkında bilgisi var mı?
- Uzman öğretmenlerin, uzman olmayan öğretmenlere göre sorumluluk ve görev tanımlarında değişiklik olacak mı?
- Eğitim Sendikaları öğretmenlerin ekonomik ve özlük hakları için de çalışacak mı?
Öğretmenler 3’e Ayrılıyor
Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği Taslağı son aşamada. Basına yansıyan haberlere göre adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağı söz konusu.
Uzman Öğretmen Unvanlı Öğretmen Sayısı
Milli Eğitim Bakanlığında, yaklaşık 75 bin öğretmen daha önce yapılan uzmanlık sınavından sonra Uzman Öğretmen unvanına sahip. Yine şu anda bakanlık bünyesinde çalışan baş öğretmen unvanlı öğretmen sayısı da 80. Bu öğretmenler kanun yürürlüğe girdikten sonra otomatik olarak uzman öğretmenlik ile başöğretmenliğe geçiş yaptı.
Takvimin açıklanması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra özel kurumlar ile diğer kamu kurumlarında çalışan öğretmenler için kariyer basamakları süreci başlatılmış olacak.
Uzman Öğretmenlik Ücret Farkı
Uzman öğretmenler şu an için 1342 lira bir ek ödeme alacak. Bunun için ilk aşamada öğretmenlikte 10 yılını dolduran çalışanlara 180 saatlik kurs verilecek. Kurs sonu sınavında başarılı olanlara uzman öğretmenlik kariyer basamağı ve derece artışı verilecek. Ekonomik katkısı ise 1342 liralık ek ödeme olacak.
Şu anki verilere göre Uzman Öğretmenlik için başvuracakların sayısı 496 bin 288. Bu öğretmenlerin tamamı, herhangi bir kontenjan kısıtlaması olmadan uzman öğretmenlik eğitimlerine ve daha sonra sınavına katılma hakkı elde edecek.
Baş Öğretmenlik Ücret Farkı
Uzmanlıkta 10 yılını dolduran öğretmenlere de 240 saatlik bir kurs ve yapılacak ve sınavla başöğretmenlik kariyer basamağı ile ayrıca bir derece daha ve maaşlarında da yine bugünün şartlarında 2684 lira artış sağlanacak. Bu kapsamda 20 yılını tamamlayan mevcut 75 bin 669 uzman öğretmen, başöğretmenliğe başvuru hakkı kazanmış olacak. Bu öğretmenler için de eğitimler ve sınav için herhangi bir kontenjan kısıtı bulunmuyor.
Öte yandan öğretmen maaşlarına kariyerlerine göre yansıyacak artışlar, memura verilecek her iyileştirmeden etkilenecek şekilde 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
Bu uygulamaya göre zorunlu emekliliğine 10 yıldan az süre kalan Uzman öğretmenlerin Baş Öğretmen Unvanı kazanmaları mümkün görünmüyor.
Yazılı Sınavdan Kimler Muaf Olacak?
Yasaya göre, lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Yayımlanacak yeni yönetmelikte de bu konudaki detaylara yer verilecek. Halen Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2 bin 234 doktorasını yapmış, 115 bin 257 yüksek lisansını tamamlamış öğretmen görev yapıyor.
Sınav Tarihi 6 Ay Önceden Duyurulacak
Taslakta, yazılı sınavlara ilişkin duyurunun sınav tarihinden en az 6 ay önce Bakanlığın internet sitesinde ilan edileceği yer alıyor.
Duyuruda, sınava başvuru tarihi, sınavların yapılacağı tarih, sınav konularının ağırlıkları, sorulacak soru sayısı ve puan değeri ile Merkez Sınav Komisyonunca belirlenecek diğer hususlara yer verilecek.
Özel öğretim kurumları ile diğer kamu kurumlarında öğretmen olarak görev yapanlardan uzman öğretmen veya başöğretmen unvanını aldıktan sonra Bakanlık kadrolarına öğretmen olarak atananların, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanları için öngörülen haklardan yararlanması da öngörülüyor.
Kaynak Linkler:
https://www.imgelem.com.tr/uzman-ogretmenlik-icin-gerekli-tum-sartlar/
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YÖNETMELİK TASLAĞI’NIN DETAYLARI (meb.gov.tr)
Öğretmenin hakkını kim arayacak? Oyuncak mı bu iş? Uzman öğretmen, başöğretmen, öğretmen şeklindeki bir ayrıma müsade eden kim? Öğretmenlik zaten uzmanlık mesleği dğeil mi? Yetkili sendika olan eğitimbirsen ne yapıyor? Üyeleri bu işe ne diyor? Peki Türk Eğiitim Sen ve Eğitim Sen niye sesini yükseltmiyor? Yazıklar olsun herkes Eğitimbirsenli olmuş. Şucusu bucusu kalmamış. Herkes çıkarcı olmuş. Atanamayan öğretmnelreden kimsenin haberi bile yok.
1000 Lira ne be? Uzman öğretmenler 1000 lira fark alacakmış? Sanki bunun bir faydası olacak? 810TL doğalgaz parası gelmiş. 450 Tl elktrik, telefon, internet, su ve yol parasını eklediğinde 2500 tl uçuyor. Arabaymış, evmiş, kıyafetmiş bunlar artık masallarda kaldı. Hayalller başka bahara…
Uzman öğretmenlik ucube bir kalite yönetim sistemi anlayışı olan toplam kalitenin üründür. Bu sistemin orjini İngiltere’dir ve terk edilmiştir. Ey Hüseyin çelik, mutlu musun, huzurlu musun? Uzman öğretmenler fazladan ne iş yapıyor bilen, duyan beri gelsin.