Machu Pıcchu bugün dünyanın en gözde mimari kalıntılarından biridir. Geçmişte İnka Medeniyetinin günümüze bırakmış olduğu bu tarihi yapı bugün binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda dünyanın yedi harikasından biridir. Machu Pıcchu antik kenti günde 2000 ile 3000 kişi arasında turistin ziyaret ettiği antik kent bu mimari yapının her geçen gün önemi daha da artırmasına sebep oluyor ve daha çok turist çekiyor. İnka Medeniyeti Peru’nun And Dağlarının zirvelerine yapmış olduğu bu antik kentin aynı zaman da büyük bir tarihi geçmiş var. Bu tarihi geçmişi merak edenler yazımızda bunu bulacaklar sitemizde iyi vakit geçirmeniz dileğiyle imgelem …
Machu Pıcchu
24 Temmuz 1911’de Hiram Bingham idaresindeki ABD Yale Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, İspanyol istilacı Pizarro’dan kaçan İnkalar’ın saklandığı gizemli İnka şehri Vilcabamba’yı ararken tesadüfen Vilcabamba’nın 70 kilometre yakınındaki Machu Pıcchu’dan kalıntılar buldular.
Peru’da And Dağları’nın zirvesinde, 2360 metre yükseklikteki bu şehir, Güney Amerika’nın yerli halklarından İnkaların hükümdarı olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. 1532’de gerçekleştirilen, İnka İmparatorluğunun yıkılmasına ve İnka Medeniyetinin son bulmasına sebep olan İspanyol istilası esnasında şehir, coğrafi konumu sayesinde fark edilmemiş ve az sayıda İnka’lıya ev sahipliği yapmıştır.
Kentte yapılan kazılarda 100’ün üzerinde insan iskeletine rastlanmıştır. Şehrin bir dönem 700 civarında din adamı ve asile ev sahipliği sanılmaktadır. Şehir tam olarak neden kurulduğu ve topluluğun nenden yok olduğuna ilişkin kesin bir bilgi yoktur.
Antik kentin adı, yerel Quechua dilinde “Eski Zirve” anlamına gelir. Şehrin içerisindeki iki yüzden fazla yapı, kuru taş yöntemi kullanılarak inşa edilmiştir. Bu duvar tekniğinde, taşlar arasına yapıştırıcı harç konulmaz ki bu da İnkaların mimaride ulaştıkları parlak noktayı gözler önüne serer. Machu Pıcchu’da şu üç yapı en fazla ilgi uyandıranlardır: Intihuatana Taşı, Güneş Tapınağı ve Üç Pencereli Oda bilim insanlarının ve turistlerin ilgisini çekmiştir.
Binghan’ın ekibi’nin keşfinden iki yıl sonraki 1913 yılı, National Geographic Dergisi “Machu Pıcchu Yılı” olarak ilan etti. Machu Pıcchu bugün, günde 2000 ile 3000 turistin ziyaret ettiği, Dünyanın yedi harikasından birisidir.