Kurtuluş Savaşımız; yaşlı-genç, kadın-erkek demeden yediden yetmişe tüm Anadolu halkının vermiş olduğu eşsiz bir mücadele sonucunda zaferle sonuçlanmıştır. Bu onurlu savaş, var olma savaşıdır. Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayıp özgürlüğümüze kavuştuğumuzun tescili olan Cumhuriyetimizin ilanına kadar sürmüştür. Milli mücadelenin başarılı olmasında tüm milletin büyük çabası olmuştur. Ancak dünyada eşi benzeri olmayan sayıda kadın kahramanlarımız da dikkati hak etmektedir. Kurtuluş Savaşı’nın Türk kadın kahramanı Şerife Bacı bunlardan en önemlilerindendir. Günümüzde adı bir çok okulda yaşayan Şerife Bacı kimdir, nerelidir? gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.
Kurtuluş Savaşı’nın Türk Kadın Kahramanı Şerife Bacı, Kastamonu’nun Seydiler ilçesinde 1900 yılında doğmuştur. Çocukluğuna dair yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak kısacık yaşamına rağmen gençlik yıllarıyla ilgili efsaneleşen bilgiler günümüze kadar kulaktan kulağa gelmiştir. Henüz 16 yaşındayken evlendirilmiş, düğünden iki ay sonra kocası Birinci Dünya Savaşı nedeniyle askere alınmıştır. Bununla kalmamış, 6 ay sonra da eşinin Çanakkale’de şehit olduğu haberi gelmiştir. Eşinin ölümünden sonra savaş gazilerinden Topal Yusuf’la evlendirilmiştir. Topal Yusuf bir ayağını ve bir gözünü savaşta kaybetmişti. Bu nedenle ev işleriyle beraber dışarı işlerini de yapıyordu.
Şerife Gelin’in bu evliliğinden bir kızı olur. Ona Elif adını verdiler. Şerife Bacı bu dönemde sütüyle hem kızı Elif’i hem de annesiz çocukları da besler. Anlatılanlara göre Şerife gelin köydeki çok sayıda annesiz çocuğun süt annesi olmuştur.
Takvimler 1921 yılının Aralık ayını gösterirken, milli mücadele büyümeye ve halkın topyekûn savaşına dönüşmüştür. Şerife gelinin köyünde de böyle bir katılım söz konusu olmuştur. Köyde her evden bir kağnı, İnebolu’ya yük taşımak üzere yola çıkacağı duyurulur. Ülkemizdeki işgalci güçlerden kurtarmak, son darbeyi vurup ülkeyi onlardan temizlemek için büyük bir hazırlık yapılmaktadır.
Köyün muhtarı toplantıda, bu hazırlıkların nedenini ve lüzumunu anlattıktan sonra her hane adına gidecekleri belirtti. Köydeki 8 ev adına da kadın, genç hatta çocuklar katılacaktı. Bunlardan biri de Şerife Gelindi.
Şerife Bacı’nın Büyük Kahramanlığı
1921 yılının Aralık ayıydı ve aniden şiddetli bir kar yağışı başlamıştı. Cephane yüklü kağnılar, köyün karlı yollarından birer birer hareket etti. Şerife Gelin, köyde bakacak kimsesi olmadığı için bebeği Elif’i de yanına almıştı. Şerife Gelinin kağnısına top mermileri yüklenmişti. Hava giderek soğumuş, Elif için top mermilerinin arasında kağnı üzerinde bir yer ayarlamıştı. Yün yorganını da top mermileri ve kızının üzerine örtmüştü.
Bir süre sonra kağnıyı çeken öküz yorgunluktan yere yığılır ve tüm çabasına rağmen onu kaldıramaz. Bu sefer kağnıyı ara ara kendisi çekmeye başlar. Şerife Gelin, soğukla karla sürekli mücadele etmekten, kızı elifin ağlamsından Kastamonu kışlasının yakına kadar geldiğini fark etmedi. Şerife gelinin kolu kanadı hareketsiz kaldı.
Seydilerli Şerife Bacı, İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken, donarak şehit olur. O artık milletin kalbinde yaşayan Şerife Bacı’dır. Kastamonu Kışlası önünde, sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile cephane taşırken mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur..
İnebolu sahilinde bulunan bir parkın içindeki Şehit Şerife Bacı Anıtı vardır. Anıtın plâketinde, bu anıtın Şerife Bacı’nın anısını yaşatmak için 2001 yılında dikildiği belirtilmektedir. Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu’ya bağlı Seydiler’de, İnebolu’da Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarını simgelemektedir.
Şerife Bacı’nın adı: Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Şerife Bacı İlköğretim Okulu, Şerife Bacı Öğretmen Evi, Kastamonu Şerife Bacı Devlet Hastanesi, Kastamonu Şerife Bacı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve İstanbul Büyükşehir Şehit Şerife Bacı Lisesi’ne verilerek, milletinin kalbine yazılarak ölümsüzleştirilmiştir.
Kaynak Link: https://www.imgelem.com.tr/kurtulus-savasinin-kadin-kahramanlarindan-serife-baci.htm