Meyve çekirdekleri, en az meyvenin kendisi kadar anlamlı ve değerlidir. Bazı meyvelerin çekirdekleri ise başlı başına bir gıda olarak değerlendirilmektedir. Kayısı, şeftali, kiraz, vişne, elma, armut, kavun,karpuz kısacası aklınıza hangi meyve geliyorasa çekirdeklerinin değerlendirilmesi gerekir. Özellikle kayısı çekirdeklerini çöpe atmayın. Çünkü kayısı çekirdeği sadece doğaya kazandırılan ve yetişen bitki olarak değil, şifa kaynağı olarak önemlidir. Evde tükettiğiniz kayısıların çekirdeklerini kurutarak kış aylarında çerez kokteylinin önemli bir elamanı olarak kullanabilirsiniz. Bununla birlikte acı çekirdeklerin de sağlık açısından şifalı özelliklerinden de faydalanmak mümkündür. Kayısı çekirdeklerinin sert kabukları kırılarak içinden çıkan ve bademe benzeyen çerez kısmı yenilmektedir. Kayısı çekirdeği aynı şekilde yağ elde edilerek de kullanılmaktadır.
İster aşısız (yabani) kayısının acı çekirdekleri isterse de aşılı kayısı çekirdeği olsun sağlık açısından şaşılacak denli önemli faydaları vardır. Kayısı çekirdeğinin faydalarını sıralamadan önce uyarıları hatırlatmak zorundayız. Her şeyin fazlası zararlıdır, kayısı çekirdeği de dikkatli tüketilmelidir. Kayısı çekirdeğinin boğazda takılma riski nedeniyle küçük çocukların tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Diyet programları yapanlar, kronik rahatsızlığı ve allerjisi olan hastalar tüketim için hekim görüşü almalıdır. Sağlık için çok önemli faydaları olduğu bilinen kayısı çekirdeğinin bazı hallerde zarralı olabileceği unutulmamalıdır. Ayıca çocukların tüketimi konusunda da yine doktorunuza danışmanızı öneririz.
Kayısı Çekirdeğinin Faydaları
- Kayısı çekirdeği A, D, K ve E vitaminleri bakımından zengindir. Son yıllarda kanser tedavisi ile ilgili çalışmalarda öne çıkan B17 (laetril) kayısı çekirdeğinde bulunmaktadır.
- Kayısı çekirdeği içeriğindeki bol B17 nedeniyle hekim kontrolünde faydalı sonuçlar doğurmaktadır.
- Vitamin deposu olan kayısı çekirdeğinin bir diğer önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğidir.
- Kayısı çekirdeğinin yüksek kan basıncını dengeleyici özelliği, yüksek tansiyon problemine karşı etkili oluyor.
- Kayısı çekirdeğinin kozmetik açıdan da faydaları bulunmakta. Yağ olarak kullanılan kayısı çekirdeğinin selülit azaltıcı özelliği var.
- Cildi nemlendirme özelliği ile kayısı çekirdeği yağı, ciltteki kırışıklıklıkları azaltıcı bir etki gösteriyor.
- Kayısı çekirdeğinden elde edilen yağın düzenli ve makul kullanımı ile birlikte yüzde vücudun değişik bölgelerinde görülebilen sivilcelerin yok olduğu iddia eidliyor.
- Kayısı çekirdeği yağı masajının çeşitli ağrıları dindirmede etkili olduğu biliniyor.Bilgi Demeti
imgelem.com.tr/kayisi-cekirdeklerini-cope-atmayin
Acı kayısı çekirdeğinin korona tedavisinde kullanılabileceği söylentisi vardı. Sizce doğru mudur?