imgelem Genel Kültür Geçersiz Reklam Tıklamaları

Geçersiz Reklam Tıklamaları

Geçersiz Reklam Tıklamaları nedeniyle Adsense hesabınız kapanmasın. Google reklam tıklama botu ve adwords reklam saldırısı gibi artniyetli  girişimlere karşı alınacak önlemler.

İnternet giderek yaşamda ağırlığını koymaya başladı. İnternet dizileri, internet haberleri buna örnek. İnternet reklamcılığı ise giderek yaygın hale gelmekte. Ürün reklamı yapmak isteyen şirketler doğal olarak hiti yüksek ve kaliteli sitelerde reklam yayımlamak için çaba harcıyorlar. Kısacası reklamlar, internet siteleri ve reklam verenler için para anlamına geliyor. Gerçek anlamıyla çalışan, doğal yollarla da reklam geliri elde etmeye çalışan siteler yanında sahte tıklama etkinlikleri de düşündürücü. Bot denen web programcıkları aracılığı ile geçersiz tıklamalar yapan web siteleri nedeniyle reklam veren firmalar zarar görmekte.
Keza şirketler tarafından internet reklamları için harcanan milyarlarca doların, hedef kitleye ulaşması çok önemli.  Bilindiği gibi internet reklamcılığı,  site sahipleri yayınladıkları reklamlara ne kadar çok tık alırlarsa o kadar daha fazla para kazanıyor. Bu durumda yadırganacak bir şey yok tam tersine doğal (sahte olmayan) tıklamalardaki artış reklam verenlere olumlu tanıtım yapacaktır.
Uluslararası boyutta  üne sahip;  Google AdWords, DoubleClick, AdChoices gibi reklam ağlarını kullanan şirketlerin, sahte tıklamaları tespit etmek için önemli yol aldıkları bir gerçek.
Reklam gelirlerini geçersiz tıklamalar kanalıyla elde eden web sitesi sahiplerini üzecek bir haber verelim. Başta Adsense olmak üzere şirketler, botlar kanlıyla yapılan tıklamaları tespit ederek reklam verenlerin zararlarını önlüyor. Bot kullanarak  reklamları daha fazla tıklatanların devamda ısrarcı olmaları durumunda ise adsense hesapları iptal ediliyor. Sahte tıklamaların büyük çoğunluğunu, bir tür yazılım olan, sanal internet kullanıcıları ‘BOT’lar kanalıyla yapılmış tıklamalar oluşturuyor.  Bu sanal kullanıcılar, yöneticilerinden aldıkları komutlar doğrusunda sitede bulunan reklamlara belirlenen aralıklarla tıklıyorlar. Tespit edilemeyen geçersiz reklam tıklamaları ise reklam veren şirketlerin zarar hanesine yazılıyor.

Geçersiz Tıklama Sahte Hit

Son yıllarda bot trafiğinin korkutucu boyutlara ulaştığı belirtiliyor.  Amerika’da bile %16 seviyesinde olan bot trafiği ile birlikte bu ülkede bir reklamın 516 sının sahte olduğu belirtilmekte.  ABD’de bir reklama 100 kere tıklandığında bu tıklamanın 16’sının sanal kullanıcılar tarafından gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Botlarla yapılan reklam tıklamaları,  Ortadoğu ülkelerinde daha yüksek oranda. Suudi Arabistan’da ‘BOT’ trafiği %29 seviyesindeyken, Birleşik Arap Emirliklerinde %33’e çıkıyor. Güneydoğu Asya ülkeleri ise ‘BOT’ trafiğinde dünyada ilk sıralarda yer alıyor.  Filipinler’de %43 olan ‘BOT’ trafiği oranı, Tayvan’da %54’e, Singapur’da ise %56’ya yükselerek en üst seviyeye çıkıyor.

Bot trafiğindeki artış

Önlem alınmadığı taktirde Bot’lar kanalıyla yapılan trafikteki artuış sadece reklam verenleri değil özgün ve nitelikli içerik sunan, organik hit sahibi siteleri de tehdit etmeye devam edecektir. 2011 yılındaki dünyadaki toplam ‘BOT’ trafiği oranı %5,7 iken, 2012 yılında %26’ya yükselen sahte tıklama ve sahte hit nedeniyle kaygılar artmaktadır.

BOT’lardan Korunmak için neler yapılabilir?

BOT’ trafiğine karşı bir tavır alan ve reklam yatırımcısını koruyan site yöneticilerine destek vermek ve dürüstlüğü ödüllendirmek gereklidir. Reklam veren şirketlerin, internet ağında dürüst, açık, özgün ve tutarlı içerikler barındıran siteleri tercih etmeleri gereklidir.

1 thoughts on “Geçersiz Reklam Tıklamaları”

  1. Adsense benim hesabımı da Geçersiz Reklam Tıklamaları nedeniyle kapattı. Oysa benim hiç bir şeyden haberim yok ( Acaba Adsense hesabımı geri nasıl alabilirim?

Yoruma kapalı.