Devrim Otomobili

Yazımızın aslında dramatik bir hikayesi var. Bu yazıyı okuduğunuzda Devrim Otomobiline ve bu otomobili yapan mühendislere büyük haksızlık yapıldığını göreceksiniz. Dönemin şartlarına ve koşullarına rağmen ülkede bir ilerleme ve kalkınma adına bir şeylerin yapılmaya çalışılması fakat bu çalışmaların boşa gittiği yönündeki dönemin medyası tarafından haksızlığa uğradığı görülmektedir.
Umarız yazımızı beğenirsiniz imgelem…
DEVRİM OTOMOBİLİ

DEVRİM OTOMOBİLİ

22 Nisan 1961’de Ulaştırma Bakanlığı’na gelen “çift aylı” bir yazı ile “Memleketimize has bir binek otomobil ve motorunun imal edilmesi” ve bu otomobilin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yetiştirilmesi isteniyordu. 23 mühendis, toplu iğnenin bile ithal edildiği bir ülkede 129 günde 3 tane “Devrim” otomobilini yoktan var edecekti. Projenin merkezi olarak Eskişehir Cer Atölyesi seçilmişti. Zorlu bir çalışmanın ardından biri bej, diğeri siyah iki Devrim, 29 Ekim 1961’de Ankara’ya doğru yola çıkarıldı. Buharlı lokomotiften sıçrayabilecek kıvılcımlara önlem olarak benzin depoları boşaltıldı. Bu önlem “Devrim”in kaderini belirleyecekti.
Sabırsız bürokratların işgüzarlığı nedeniyle Devrim’ler benzin konmadan, depolarındaki son benzinle TBMM’nin önüne kadar getirilir. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in bindiği siyah Devrim, 200 metre ilerledikten sonra durur; benzini bitmiştir. Aslında bu aşama da sorun yoktur; çünkü Cumhurbaşkanı, bu arada deposu doldurulan bej renkli Devrim’le birlikte Ankara caddelerini dolaşmış, Anıtkabir’e gitmiş, Hipodrom’daki geçit törenine katılmıştır.
Ancak ertesi günün gazeteleri, ağız birliği etmişçesine; “Devrim yolda kaldı”, “Devrim yürüyemedi”, “ Devrim 200 metre gidebildi” manşetleri adı altında, milletin parasının boşa harcandığı yorumları yapıyordu. Diğer bej renkli Devrim’den hiçbiri söz etmiyordu.
Devrim’i yaratan 23 mühendisten biri olan Nurettin Erguvanlı, yıllar sonra, bu büyük haksızlığın nedenini şöyle anlatıyordu: “ O günlerde, özel sektör otomotivde büyük bir hamleye hazırlanıyordu. Birkaç yıl sonra bir sürü üretim kusuruyla sokakları dolduracak arabaların hazırlığı yapılıyordu. Binlerce motor ithal edilecekti, Ford, Fiat falan.”
Bej renkli devrim ise 48 yıldır Eskişehir’de Cer Atölyesinde çalışır durumda…
 Yayınlanma tarihi: 13 Eki 2012, 09:03
Kaynak Link: https://www.imgelem.com.tr/devrim-otomobili.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir