23 Nisan 1920’de Ne Oldu? sorusunun kısa cevabı, millet iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıdır. Cumhuriyet Tarihimizin önemli günlerinden biri olan 23 Nisan 1920 kısaca, milletimizin egemenliğinin ilan tarihidir. 23 Nisan 1920’de olan şey, millet iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıdır.
Mustafa Kemal, 23 Nisan 1924 tarihinde, ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. 23 Nisan 1929’da ise ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etti. 23 Nisan 1929 yılında ilk kez Çocuk Bayramı olarak da kutlandı.
Çocuk Bayramı 1979 yılında ülkeler arası boyut kazandı ve ilk kez altı ülkenin çocuklarının katılmasıyla kutlandı. Bu tarihten itibaren uluslararası boyut kazanan millî bayramımıza, yılda ortalama kırkın üzerinde ülkeden çocuk gelmekte ve Türk çocukları tarafından misafir edilmektedir. Dünya’da çocuklarına bayram armağan eden ve bu bayramı bütün dünya çocukları ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
Atatürk’e göre çocuklar, bir milletin geleceğidir. Çocuklara duyduğu sarsılmaz güven ve büyük sevgi nedeniyle, millî bayramımız olan 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiştir. Türkiye Cumhuriyet’inin temellerini sağlam zemine oturtmak için çocuklar ve gençlerin önemle yetiştirilmesi ve hak ettiği değeri görmesi gerekir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu düşüncenin belirgin bir yansımasıdır.
Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.
Atatürk’ün 23 Nisan konuşması:
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”
Kaynak:
imgelem.com.tr/23-nisan-1920de-ne-oldu-kisa-anlatim/
imgelem.com.tr/23-nisan-hakkinda-kisa-bir-yazi/