Sayıları onlarca olan sinema sanatçısı yazar ve şairlerimizden sadece beş kişiyi yazımıza konuk ediyoruz. Bir başka yazımızda öteki yazar ve şair olan sinema sanatçılarımızı da ağırlayacağız.
Sinemamıza ve şiirimize emek veren kişiler arasında yazımın ilk bölümünde Cahit Irgat, Orhan Murat Arıburnu, Nihat Ziyalan, Orhan Alkaya, Pelin Batu’yu okurlarıma sunmuştum. Yazımın ikinci bölümünde ise Fikret Hakan, Cevat Çapan, İlyas Salman, Turgay Kantürk, Kerem Alışık adlarını sizlerle tanıştırıyorum.
Fikret Hakan
“Çağdaş bir peygamberden
bir şaircikten yani
kutsal tantanası budanmış
yalın mı yalın
kıyamet suresi.”S (Tevinkurus/Vahiy)
Üç Arkadaş, Beyaz Mendil, Keşanlı Ali Destanı, Cemo, Yılanların Öcü ve Karanlıkta Uyuyanlar gibi filmlerde unutulmaz oyunculuğuyla dikkati çeken, tiyatro basın dünyasının da başarılı adlarından Fikret Hakan (1934-2017) ‘Köprüaltı Çocukları’ ile sinemaya adımını attı. Ardından ‘Beyaz Mendil’, ‘Gelinin Muradı’, ‘Üç arkadaş’, ‘Dokuz Dağın Efesi’ gibi filmlerde oynadı.
İlk kitabı ‘Tellak Ali’yi Bumin Gaffar adıyla diğer yapıtlarını Fikret Hakan adıyla okura sunuyor. Sanatçının yayımlanmış kitaplarını şöyle sıralayabiliriz: ‘Tellâk Ali’ (Öykü), ‘İnce Müzikli Otobüsler’ (Şiir), ‘Hamalın Uşakları’ (Öykü), İmbikli Duvar (Şiir), ‘Siyah Işık’ (Toplu Şiirler), ‘Joe Brico Masumdur’ (Toplu Öyküler), ‘Türk Sinema Tarihi’ (inceleme-araştırma), Gece Limanı (roman), ‘Son Ruznameci’ (şiir).
Fikret Hakan, ayrıca Gaffar Güney’in (babası) çevirilerini ‘Klasik Rus Edebiyatının Baş Yapıtları’ adlı kitapta toplayarak yeniden yorumlamıştır.
Cevat Çapan
“Sana ne söylemek isteyebilirim
gözlerinden
uzaklara bakarken
Sana ne söylemek isteyebilirim
gözlerinden
uzaklara bakarken “ (Haiku Gibi)
İlk şiiri Varlık dergisinde yayımlanan Cevat Çapan Av Mevsimi, ‘Cumhuriyet’, ‘Kurtuluş’, ‘Eşkıya’, ‘Süper Baba’, ‘Gölge Oyunu’, Ölümünün 400. yılında Mimar Sinan’ adlı filmlerde ve televizyon dizilerinde rol aldı.
Behçet Necatigil şiir ödülünü (1986) ve 2017 Erdal Öz Edebiyat ödülleri sahibi Cevat Çapan’ın şiir kitapları ‘Dön Güvercin Dön’
‘Doğal Tarih’, ‘Sevda Yaratan’, ‘L’hiver est fini’, ‘Ne Güzel Yolculuktu Aklımdan Çıkmaz’, ‘Ara Sıcak’ ve ‘Su Sesi’ ni sayabiliriz.
Turgay Kantürk
…
Çiğ sesi denizin, mum
Işığı, kaçan uykum.
Sözcükler, o sözcükler
Heybemde şiir, duyum. (Sunu)
İlk şiiri Oluşum dergisinde yayımlanan Turgay Kantürk 1961 yılında İstanbul’da doğdu. Tiyatroya emek verenler arasında olan Kantürk, Öyle Bir Geçer ki Zaman, Kuzey Güney, Tatar Ramazan adlı televizyon dizilerinde rol aldı.
Şiir kitapları: İlk Gibi Son Siyah Eşya yayımlandı Ay için Küçük Şeyler ve Öteki Sahne, Göl Felaketleri
Kantürk, öykülerini ‘Hayat Siyah Ölüm Beyaz’ ve yazılarını ‘Yanlış At’ adıyla kitaplaştırdı.
İlyas Salman
“Bildiğim birşey varsa;
Dağlar çiçek açar,
Veysel dert açar.
Çelik sert, ateş yakıcı,
Su bazen boğar insanı,
Patron istemese de sömürür…
Siz neden söylemiyorsunuz? ” (Neden Türkü?)
Tiyatro kökenli olan İlyas Salman (1949) ilk sinema filmi Erkek Güzeli Sefil Bilo filmindeki “Sefil Bilo” tiplemesiyle halk tarafından sevildi. Rol aldığı filmlerinden birkaçını şöyle sıralayabiliriz: Adressiz
Sis ve Gece, Zavallı, Aile Bağları / Deli Fişek, Fikrimin İnce Gülü / Sarı Mercedes, ‘Şekerpare’, ‘Çiçek Abbas’, ‘Dolap Beygiri’, ‘Çirkinler de Sever’, ‘Hababam Sınıfı Güle Güle’, ‘Banker Bilo’, ‘Talihli Amele’, ‘Yedi Kocalı Hürmüz’, ‘Erkek Güzeli Sefil Bilo’, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, Sultan, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı…
İlyas Salman Fikrimin İnce Gülü Sarı Mercedes’teki rolüyle Ankara Film Festivali, “En İyi Erkek Oyuncu” Ödülü (1993), ve Sis ve Gece ‘deki rolüyle de Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun Film Yarışması “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Ödülü’nü (2007) aldı.
Sinema tarihimizin önemli filmlerine imza atan İlyas Salman’ın ‘Hasretim Sansürlüdür’ adlı şiir kitabının yanı sıra ses sanatçısı olarak da insanımıza sunduğu ürünler olduğunu belirtmek gerekiyor.
Kerem Alışık
“Gözleri göz değil derdi babam
Sanki bir memleket
Daima sonbahar solgunu
Yorgun argındır elbet
Çantası koltuğunda hep öyle sessiz
Derli toplu giyinir eli yüzü tertemiz
… ” (Anam)
1960 İstanbul doğumlu Kerem Alışık Ünal Küpeli’nin ‘Fırtınalar’ adlı dizisiyle sinemaya adım attı. Alışık’ın sinema filmlerinden ve televizyon dizilerinden birkaçı şunlardır: ‘Mevsim Çiçek Açtı’, ‘72. Koğuş’, ‘Kartallar Yüksek Uçar’, ‘Hababam Sınıfı Askerde’, ‘Hoşgeldin Hayat’, ‘Aşk Mahkumu’ , ‘Yarın Geç Olmayacak’, ‘Kumru, Baykuşların Saltanatı’ , ‘Beyoğlu Rüyası’, ‘Yanlış Saksının Çiçeği’, ‘Fırtınalar’…
Kerem Alışık’ın ‘Kerem Misali’, ‘Öyle Sever Gibi Bakma Bana/Alışık Değilim’ adlı şiir kitapları bulunuyor.
Mustafa ASLAN
(Yayınlanma tarihi: 26 Kas 2017, 22:25)