imgelem Rehberlik Louis PASTEUR Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Louis PASTEUR Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Louis PASTEUR (1822 – 1895)

Kuduz aşısını bulan ünlü Fransız kimya ve biyoloji bilgini Louis PASTEUR, 1822 yılında Fransa’da küçük bir kasaba olan Dole’de doğdu. Kimya eğitimini başarılı şekilde sürdürdükten sonra 1847 yılında kimya doktoru oldu. Doktora derecesini 1852 yılındaki profesör unvanı olarak taçlandırdı. Başarılı akademik kariyeri ile birlikte 1854 yılında Fransa’nın Lile şehrinde yeni kurulan Fen Fakültesinde dekanlık görevine getirildi.

Mayalanma olayından ve bulaşıcı hastalıklardan mikroorganizmaların sorumlu olduğunu kanıtlamış, “kendiliğinden üreme” kuramını çürütmüş, pastörizasyon yöntemini ve kuduz aşısını bulmuştur.

Louis PASTEUR, 1861 yılında organik solüsyonlardaki fermantasyonun, canlı organizmaların çoğalması ile ilgili olduğunu ispatladı. Oysa ki o zamana kadar fermantasyonun kimyasal bir olay olduğuna inanılmaktaydı. Böylece Louis PASTEUR, bu canlı organizmaların fermantasyon sonucu değil, havadaki canlılar olduğunu kanıtlayacaktı. Kendi adıyla anılan pastörizasyon (kaynatıp hızla soğutma) yönetmi ile istenmeyen canlılarda uzaklaştırma usulünü buldu.

Sığır şarbonu hastalığını araştırmaya başlayan Louis PASTEUR, şarbon hastalığına neden olan bakterinin saf kültürünü elde etti. Bunların hayvanlarda sığır şarbon hastalığını meydana getirdiğini ispat etmesiyle birlikte “Mikrop Teorisi”nin esaslarını da buldu.

1880 yılında tavuk kolerası üzerinde çalıştı. Hastalığa neden olan mikrobu izole etti ve zamanla mikrobun eskidiğini ve etkisinin hafiflediğini gördü. Bayatlamış kültürle aşılanan hayvanların hafifçe hastalandığını, tekrar mikrop verildiğinde ise bağışıklık kazandığını gözlemledi. Aşı ile hastalıklardan korumanın yolunu açtı. Şarbon basilini 42 derecede işlemden geçirerek şarbon aşısını hazırladı.

Louis PASTEUR Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Louis PASTEUR ve Kuduz Aşısının Bulunuşu

Kuduz aşısı denilince ilk akla gelen kuşkusuz Pasteur’dir. Hayvanların hastalıktan korunması için aşılanmalarını sağlayarak tıp tarihinde çok önemli bir buluşu gerçekleştirmiştir. Hastalıkların önlenmesi için yaptığı çalışmayı Pierre Paul Émile Roux ile beraber yürütmüş ve aşı yönetimini geliştirmiştir.

Pasteur, bu yöntemi ilk defa tavşanlar üzerinde denedikten sonra aşının kuduz hastalığı üzerindeki etkisini araştırmak için 11 köpekle deney yaptı. 6 Temmuz 1885 tarihinde kuduz bir köpek tarafından ısırılmış olan 9 yaşındaki Joseph Meister’a kuduz aşısını uyguladı.

Louis Pasteur tıp doktoru olmadığı için bu aşıyı ilk kez kullanırken tereddütte kapıldı. Ancak danıştığı kişilerin desteğiyle uygulama kararını aldı. Çocuğun sağlık durumu iyiye gitmeye başladı ve 3 ay sonra olumlu sonuç alındı. Bu başarı sayesinde Pasteur kahraman ilan edildi. Olumlu sonuçlar sayesinde Pasteur; 1887 yılında Pasteur Enstitüsü’nü kurdu.

28 Eylül 1895 tarihinde Fransa’nın Saint-Cloud kentinde hayatını kaybetti.
Kaynak:
1. https://www.imgelem.com.tr/louis-pasteur-kimdir-hayati-ve-calismalari/
2. https://www.britannica.com/biography/Louis-Pasteur

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir