imgelem Rehberlik Ergenlik Dönemindeki Bireylere Nasıl Davranmak Gereklidir?

Ergenlik Dönemindeki Bireylere Nasıl Davranmak Gereklidir?

Ergenlik Dönemindeki Çocuğa Uygun Yaklaşım

Doğanın gücüne kimsenin karşı koyamayacağının en tipik yaşamsal dönemlerinden biri ergenliktir. Bu nedenle ergenlik dönemi hakkında uzman kişilerden bilgi almak her zaman yararlı olacaktır. Bu kısa yazımızda ergenlik dönemi ile ilgili karşılaşılacak tipik sorunlar ve durumlar ele alınmaktadır.
Daha karmaşık ergenlik sorunları için psikologa danışmanız gerektiğini lütfen unutmayın. Anne babalar olarak ergenin ve ergenliğin bu özelliklerini bilir ve bunların bu dönem içinde yaşanacağını zamanla azalarak bu çalkantılı dönemin durulacağını hatırlamalıyız. Empati kurmak, ergenlik dönemi için de önemli bir çıkıştır. Yani, anne babanın kendi çocuklarının yaşında iken dünyaya, ilişkilere, erişkinlerin tutumlarına karşı neler hissettiklerini hatırlaması önemli bir dayanak olmalıdır.
Ergenlik dönemi bir meslek edinmenin ardından durulmaktadır (çünkü kimlik kazanılmaktadır). Okuyan ergenlerde bu üniversite sınavının kazanılması ve bir alanda yüksek eğitime başlama ile genellikle 16-18, diğer ergenlerde ise bir meslek sahibi olma, askerlik gibi bir zorunluluğu tamamlama gibi belirli hedeflerin yoluna girmesi ile genelde 16-21 yaşları arasında bu yoğun sıkıntıların durulmaya başladığını gözleyebiliriz.
Ergene karşıdan sürekli uyarılar yerine onun yanına geçerek, ona model olarak, onunla konuşarak anlaşabilir, başedemeyeceği zorlukları daha kısa sürede fark edebilirsiniz.
Kimi durumlarda işler yolunda gitmeyebilir. Belirtilen davranış değişiklikleri ile birlikte, uyku ve iştah değişiklikleri, ders başarısızlığı ve eskiye göre daha mutsuz-keyifsiz ise dönem ile ilgili zorluklara depresyon ya da kaygı belirtileri eklenmiş olabilir ve sizin ya da çocuğunuzun çabaları bu sıkıntılarla başetmede yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda size en yakın Çocuk ve ergen Psikiyatrisi uzmanından yardım alabilirsiniz

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir