Genel Kültür Rüzgarın Hızı Nasıl Ölçülür?

Rüzgarın Hızı Nasıl Ölçülür?



Bir koşucunun veya başka bir canlının hızını anlatmak için rüzgar gibi hızlı deyimi kullanılır. Bazen de bir sinema filmine konu olan değerli zamanların çabucak geçişini ifade eden “Rüzgar Fibi Geçti” kullanılır. Yazımızın konusu rüzgarın hızı nasıl ölçülür?
Rüzgarın hayatımızda büyük bir önemi var. Sıcakta gezerken bir rüzgar esse de rahatlasak deriz o sıcak günlerde. Rüzgarın bir diğer önemi ise rüzgardan enerji üretilmesidir. Şimdi size oturup rüzgardan nasıl enerji üretilir onu anlatmıyacağım sadece bir dip not olarak rüzgardan enerji üretimi rüzgar gülü olarak adlandırılan (rüzgar türbinleri) ile sağlanır. Ve rüzgarın bir başka önemi ise denizciler için çok önem arz ediyor bazen rüzgarın çıkması denizciler için çok iyi olurken (denizde hızlı yol almak) bazen bu durum çok da iyi olmuyor bu rüzgar bir fırtınaya dönüştüğü zaman büyük felakete yol açabiliyor.
Rüzgar bahar aylarında çiçeklerin tozlaşmasına yardımcı olan bir dış etken olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi bu yazdıklarımın rüzgarın hızının ölçümünde ne gibi etkisi olduğunu düşüneceksiniz. Ama benim sadece burdaki gayem rüzgarın insan ve diğer canlıların hayatındaki önemine değinmek istedim şimdi asıl konumuza geçebiliriz rüzgarın hızını nasıl ölçeriz bu yazımızda rüzgarın hızının nasıl ölçüldüğü hakkında bilgi sahibi olacaksınız saygılarımla bilgin…

Rüzgarın Hızı Nasıl Ölçülür?

Rüzgarlı günlerde hava durumu raporları rüzgarın örneğin satte 25 kilometrelik hızla estiğini bildirirler, oysa bu raporları bilmeden rüzgarın çok sert estiğini bildirirler düşünüp rüzgarın hızı konusunda kolayca aldanabiliriz. Rüzgarın kesin hızı pek çok kişi için büyük bir önem taşır ve bu yüzden rüzgar hızını ölçmenin bilimsel yöntemleri gelişmiştir. İlk rüzgar hızını ölçen cihaz 1667 yılında İngiliz Bilim insanı Robert Hook tarafından icat edildi.
“Rüzgar Ölçer” diye adlandırılan bu alet, kendi etrafında dönebilen bir direğe bağlanan pek çok kanattan oluşur. Rüzgar estiğinde bu kanatlar hareket etmeye başlayıp direği kendi çevresinde döndürürler ve rüzgarın hızı arttıkça bu dönme hareketi de hızlanır. Belirli bir zamanda başlangıç noktasından geçen kanatların sayısı sayıldığında ise rüzgarın hızı bulunur. Günümüzde kullanılan meteoroloji radarları 1941 yılında icat edildi. Bu radarlar hava dolu balonlar yardımıyla atmosferin üst katmanlarındaki rüzgarın hızını bile ölçebiliyor.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir