Örnek Risk Değerlendirme Kontrol Listeleri (Bakanlıkça Yayımlanmıştır)
6331 gereğince Risk Değerlendirme, bütün işyerlerinde yapılması gereken önemli işlerdendir. İşyerlerinde risk oluşturacak potansiyeldeki tehlikelerin saptanması ve bunların tamamen veya kabul edilebilir risklere dönüştürülmesi, yani risklerin kontrol altında tutulması esastır. Bu görev işverenindir. İşveren risk değerlendirme işlemini yapar veya yaptırır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanıp İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün Resmi Sitesinde eklenen kontrol listeleri, Risk Değerlendirme Raporu hazırlayacak küçük firmalar için oldukça faydalı. Risk değerlendirmelerinin işverenlerin kendileri tarafından yapılmasını sağlamak ve süreci kolaylaştırmak amacıyla örnek niteliğinde “risk değerlendirmesi rehberleri” olarak yayımlanmıştır. Bu8nunla birlikte İş Güvenliği Uzmanları tarafından da rahatlıkla kullanılabilir özelliktedir. İş Güvenliği uzmanları ile beraber işyeri risk değerlendirme ekip üyeleri bu kontrol listelerini, saha gözlemlerine göre geliştirebilirler.
Aşağıda bağlantıları verilen ve çok sayıda sektöre göre listelenen kontrol listeleri tek başına risk değerlendirme değildir. Örneğin gıda işletmeleri için Mutfak Lokanta ve Pastahaneler için Kontrol Listesi kullanılabilir. Burada belirtilen tehlikeler, alınacak önlemler ve sorumluluklar işyerinin büyüklüğüne ve yönetiliş tarzına göre değişiklik gösterebilir. Ekleme veya çıkarma yapılabilir.
Yapılacak işlemi kısaca anlatmak gerekirse:
- Risk değerlendirme Ekibi, yönetmelik esaslarına göre kurularak gerekli görevlendirmeler yapılır.
- Belirlenen tarihte işyerinin tüm alanları, aşağıdaki bağlantıları verilen kontrol listelerinden uygun olanların çıktısı alınarak, binanın eklentileri, giriş çıkışları kontrol edilir ve evet/hayır şeklinde işaretlenir. Gerekli açıklamalar eklenir.
- İSG profesyoneli tarafından belirlenen Risk Analizi metoduna uygun olarak Risk Değerlendirme formu hazırlanır.
- Risk değerlendirme Yönetmeliğine uygun olarak dokümantasyon hazırlanır.
- Ahşap ve Mobilya İmalat Sektörü İçin Kontrol Listesi
- Apartman, Bina ve Siteler İçin Kontrol Listesi
- Araç Tamirathaneleri için Kontrol Listesi
- Ayakkabı Tamirhaneleri için Kontrol Listesi
- Bakkal ve Marketler için Kontrol Listesi
- Basım Sanayii ve Matbaalar için Kontrol Listesi
- Boya İşleri için Kontrol Listesi
- Çağrı Merkezleri için Kontrol Listesi
- Deri ve Tabaklama İşleri için Kontrol Listesi
- Diş Klinik ve Muayenehaneleri için Kontrol Listesi
- Duvarcılık, Tuğla Örme ve Sıva İşleri için Kontrol Listesi
- Eczaneler için Kontrol Listesi
- Genel Yolcu Taşımacılığı için Kontrol Listesi
- Gözlükçüler ve Optisyenler için Kontrol Listesi
- Havaalanılimanı Hangar Faaliyetleri için Kontrol Listesi
- Havuz ve Spor Merkezleri için Kontrol Listesi
- Hayvansal Üretim Faaliyetleri için Kontrol Listesi
- Kargo Transfer Merkezleri için Kontrol Listesi
- Kasaplar için Kontrol Listesi
- Kırmızı Et ve Kanatlı Hayvan İşleme Tesisleri için Kontrol Listesi
- Konaklama Hizmetleri için Kontrol Listesi
- Kuaförler için Kontrol Listesi
- Kule Vinçler için Kontrol Listesi
- Kuru Temizlemeciler için Kontrol Listesi
- Laboratuvarlar için Kontrol Listesi
- Mutfak Lokanta ve Pastahaneler için Kontrol Listesi
- Odun Üretim İşlerinde Risk Değerlendirme Kontrol Listesi
- Ofisler için Kontrol Listesi
- Özel Güvenlik Faaliyetleri için Kontrol Listesi
- Sebze ve Meyvelerin İşlenmesi ve Saklanması Sektörü Kontrol Listesi
- Seracılık (Örtü Altı Yetiştiriciliği) için Kontrol Listesi
- Süt Ürünleri İmalatı Kontrol Listesi
- Taksi ile Yolcu Taşımacılığı için Kontrol Listesi
- Tarım İşleri için Kontrol Listesi
- Tekstil Ürünleri İmalatı için Kontrol Listesi