Evrendeki yaşamın kaynağı Güneş enerjisini nereden alır? Kaynağı nedir, bu enerji tükenir mi? Güneş enerjisi olmasaydı ne olurdu? İnsanlık tarihi boyunca merak edilen bir konu. Güneşe gitmek mümkün mü? Güneşin enerjisini daha verimli kullanabilir miyiz? Ancak bu soruların yanıtını günümüz insanı çok iyi biliyor. Bu nedenle Güneş enerjisinden daha çok faydalanmak için yeni teknolojiler geliştiriyor.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ NEREDEN ALIR?
Yeryüzündeki ısı ve ışığın kaynağı tarih boyunca insanlığın ilgisini çekmiştir. Güneş, yarıçapı yaklaşık bir buçuk milyon kilometre olan büyük ve sıcak bir gaz topudur. Modern teoriye göre Güneş’in merkezindeki yoğunluk suyun yoğunluğunun yaklaşık 100 katı, sıcaklık ise yaklaşık 15 milyon derece civarındadır. Atom parçacıkların bir araya gelip kaynaşarak nükleer enerjiyi açığa çıkarabilmeleri için bu tür yüksek sıcaklıklar gereklidir. Hidrojenin helyuma dönüşmesi sırasında serbest kalan bu nükleer enerji başlıca iki şey yapar.
Birincisi, Güneş’in içinde sıcaklığı yüksek tutarak dışarıdan içeriye doğru bir etki yapan kütle çekim kuvvetine direnmeye yetecek bir basınç yaratır; böyle bir basınç olamazsa, Güneş kendi ağırlığı altında çöker. İkincisi, açığa çıkan enerji ışık enerjisi olarak önce Güneş’in yüzeyine doğru hareket eder, oradan da uzaya yayılır. Güneş’in enerjisinin bir bölümü yüzeyi hareketlendirip karıştırarak çok yüksek enerjili parçacıklar, manyetik alanlar ve ” taç ” yada ” corona ” adı verilen yüksek sıcaklığa sahip bir atmosfer yaratır. Bu atmosferden uzaya yayılan elektrik yüklü taneciklerin oluşturduğu etkiye ” Güneş Rüzgarı ” adı verilir ve güneşe yaklaşan kuyruklu yıldızların kuyrukları da bu rüzgarın etkisi ile güneşe ters yönde uzanırlar.
Kaynak Link: https://www.imgelem.com.tr/gunes-enerjisini-nereden-alir.htm
Not: Yazının ilk yayınlanma tarihi: 7 Nis 2011, 10:27 olup, çeşitli dil ve anlatım hataları giderilerek yayın tarihi güncelleştirilmiştir.
mükemmel
evet mükemmell
bence çok güzelmiş bunu a4 kağıta yazıp arkadaşlarıma göstermem gerekir…
bencede
busiteye birdaha girerim
böyle paylaşımların devamını bekliyoruz güzel yazı
çok güzel bir paylaşım emeğinize sağlık
gerçekten güzel performanstan 100 aldım bunu kim yazdıysa teşekür ediyorum
güzel bir paylaşım teşekkürler emeğinize
çok teşekkür ederim
ödevime çok yardım etti
bence çok güzel ödevlerimde yardımcı oldu <3
çok güzel
çok güzel:)
Bunu kim hazirlamissa gercekten guzelmis….yalniz gunes enerjisi oradaki az mikdardaki hidrojen ile helyum gazlarindan aciga cikan enerjiden cok daha yuksekdir…….
yazılar için teşekkür ederim.
çokamamaaaaaaaaaaaaaa çok güzel değilmi yaaaa süper 😀 😀 😀 amama birazc ı k eklenmesi gerek
asdfghj
biraz karışık ama fena değil
bence çok güzel ödevime çok yardımcı oldu bu yazıların devamını yazmanızı dilerim
çok saolun ödevimi öğretmen çok beğendi
bilgidemeti.com sayfanızı çok beğeniyorum. Güzel bilgiler veriyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.
yukarıda söylenenlere katılıyorum.ama gerçeği söylemek gerekirse hiç bir şey anlamadım
Cok guzel bir yazi tebrikler
ödevime çok yardım etti
peki bütün bu güneşin oluşması için gereken enerjiler basınçlar vs .nasıl olmuşta bir araya toplanıp güneşi oluşturmuş? güneşin merkezi 15 milyon derece nasıl olmuş nerden gelmiş bu sıcaklık ? bunların açıklamasıda olsa iyi olurdu
Aynştayn derki”Güneşin enerjisinin nereden geldiğini anlayamıyorum” bu şekilde veya buna benzer bir ifadesi var.Demek ki maddeden olan birşey yok.Madde ancak görüntü olarak kalıyor.Canlının cansızın ………..yaratılışını da madde ile açıklamak ikna etmiyor.