4 Ana Başlık Altında Ankara'nın Barajları

4 Ana Başlık Altında Ankara’nın Barajları

Ankara’nın Barajları dört amacı karşılamaya yönelik olarak  incelenebilir. Bu yazımızda; içme suyu amaçlı, enerji (elektrik) üretimi amaçlı ve hem içme hem de sulama suyu amaçlı barajlar hakkında kısa bilgilere yer verdik.

Ankara’nın Barajları: İçme Suyu İhtiyacını Karşılayan Barajlar

Akyar Barajı

Akyar Barajı; Bulak Çayı üzerinde bulunan bir barajdır. Yapımına 1996 yılında başlanmış ve 2001 yılında tamamlanmıştır. Yaklaşık 2 (1.92) kilometrekarelik alana sahip olan baraj yıllık 60 hektometre küplük içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Bayındır Barajı

Ankara’nın 12 kilometre güneydoğusunda, Bayındır Deresi üzerinde kurulmuş olan Bayındır Barajı 1965 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 0.71 kilometrekaredir ve yıllık 7 hektometre küplük içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır.

Çamlıdere Barajı

Bayındır Deresi üzerine inşa edilmiş olan Çamlıdere Barajı 1985 yılında faaliyete girmiştir. 32 kilometrelik büyük bir göl alanına sahip olan baraj yıllık 150 hektometre küplük su ihtiyacını karşılamaktadır.

Çubuk I Barajı

Ankara’nın Barajları arasında tarihi önemiyle öne çıkmaktadır. Ata yadigârı Çubuk-1 Barajı cumhuriyet döneminin ilk betonarme barajıdır. 1926 yılında etüt çalışmaları başlamış, 3 Kasım 1936 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılmıştır. Cumhuriyet döneminin ilk betonarme barajıdır. Baraj, Ankara’nın başkent ilan edilmesinden sonra, şehrin hızla artan nüfusunun su ihtiyacını karşılamak, şehri besleyen tarım alanlarında sulama amaçlı kullanmak, su taşkınlarını önlemek ve şehirde gelişmeye başlayan sanayi tesislerinin artan su gereksinimlerini gidermek amacıyla yapılmıştır. Çubuk Çayı üzerine inşa edilen barajın temelden yüksekliği 58 metre, kapasitesi de 5.6 hektometreküptür. Daha sonra baraj yamaçlarına Atatürk konaklaması için köşk yapıldığı ve zaman zaman Atatürk’ün baraj gölünde motorlu tekneyle gezintiler yaptığı bilinmektedir.
Çubuk Çayı’na, Çubuk ilçesinin kanalizasyonunun dökülmesi sebebiyle aşırı kirlilikten ötürü işlevini yitirmiş ve 1994 yılından itibaren su alımı durdurulmuştur. 2010 yılında barajı kurtarmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi Çubuk ve Karaköy atık su tesislerini hizmete sokmuş ve baraj temizleme işlemine başlamıştır. 2021 yılı sonlarına doğru baraj su havzasındaki temizliğin tamamlanması ile 27 yıl aranın ardından tekrar su tutulmaya başlandı.
Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı, sizi şehir ortamından uzaklaştırarak nefes almanızı sağlayacaktır. Su kenarında bulunan yürüyüş yolları, geniş piknik alanları, etkinlik alanı, kafe ve restoranları ile size doğayla iç içe bir ortam sunan rekreasyon alanı gün boyu vakit geçirebilecek niteliktedir.
Alan genelinde yaklaşık bin 250 adet ağaç, 75 bin adet çalı, 15 bin adet çiçek, 3 bin adet sarmaşık dikimi ve 20 bin m2 çim ekimi yapılmıştır. Alanın giriş kapısı ve geneli doğal yapısını simgeleyecek şekilde atık ağaçlardan özel olarak tasarlanmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında verilen mücadelenin simgesi olarak, en yüksek noktasına 4,30 metre yüksekliğinde “Atatürk Heykeli” yerleştirilmiştir. Atatürk’ün baraja geldiğinde kullandığı ev, restore edilerek ziyarete açılmıştır.
Alan genelinde 254 piknik masası ve 167 adet barbekü ünitesinin bulunduğu toplamda 219.000 m2lik dumanlı/dumansız piknik alanı bulunmaktadır. Alanda; Baraj Market Kafe, Teras Kafe, süs havuzları, 520 metre bisiklet yolu, spor sahası, 736 metre doğa yürüyüş yolu, çocuk oyun alanları ve çeşmeler yer almaktadır. Alanın muhtelif yerlerinde toplam 619 araç kapasiteli otopark vatandaşın hizmetine sunulmuştur. Çubuk-1 Rekreasyon Alanı’nda; çocuklarınızla uzun doğa yürüyüşleri yapabilir, aileniz ve arkadaşlarınızla keyfini çıkarabilir, seyir teraslarında muhteşem manzaraya tanıklık edebilirsiniz.

Çubuk 1 Barajı hangi otobüs gider?
Çubuk 1 Barajı Köprüsü yakınından 447 ve 494 numaralı otobüs hatları geçiyor.

Çubuk II Barajı

Şehir merkezine 54, Çubuk ilçesine ise 5 kilometre uzaklıkta bulunan; Çubuk Çayı üzerinde, vadinin daraldığı bir bölgede kurulan Çubuk II Barajı şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 1964 yılında faaliyete geçmiştir. Yapay göl alanı 1.20 kilometredir.

Eğrekkaya Barajı

Eğrekkaya Barajı; şehir merkezine 70, Kızılcahamam’a 3 kilometre uzaklıkta bulunan bir barajdır. Hamam Çayı ve Salın Çayı’nın sularını depolamak ve bunları Akyar Barajı’ndan aktarılan su ile birleştirerek şehrin ihtiyacını karşılamak üzere 1985-1992 yılları arasında inşa edilmiştir.

Kavşakkaya Barajı

Kavşakkaya Barajı; Ankara’nın Çubuk ilçesine 30 kilometre uzaklıkta, Ovaçayı üzerine kurulmuştur. Barajın inşaatı 2005-2007 yılları arasında devam etmiştir. Yaklaşık 3 kilometrekarelik göl alanına sahip olan baraj, şehrin yıllık 100 hektometre küplük su ihtiyacını karşılamaktadır.

Sulama Suyu Sağlayan Barajlar

Asartepe Barajı

Güdül ilçesi yakınlarında bulunan İlhan Deresi üzerinde kurulmuş ve 1980 yılında faaliyete geçmiş olan Asartepe Barajı, yaklaşık 2 (1.77) kilometrekarelik yapay göl alanına ve 2.260 hektarlık sulama kapasitesine sahiptir.

İçme Ve Sulama Suyu Sağlayan Barajlar

Kurtboğazı Barajı

Ankara’nın Barajları arasında önemli bir yeri vardır. İstanbul Yolu üzerinde, 56. kilometrede yer alan Kurtboğazı Barajı; içinde bulundurduğu piknik alanları, yüzme havuzu ve restoranlarıyla bir reaksiyon alanıdır. Yapay baraj gölü su sporları için elverişlidir. Ulaşım toplu taşıma araçlarıyla yapılmaktadır.

Elektrik Enerjisi Üreten Barajlar

Kesikköprü Barajı

Kızılırmak nehri üzerine inşa edilen Kesikköprü Barajı, 1966 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı yaklaşık olarak 6,50 km²dir.

Sarıyar Barajı

Sarıyar Barajı; Ankara’ya 165 kilometre uzaklıkta, Nallıhan yolu üzerinde bulunmaktadır. Baraj suyunun biriktirdiği yapay göl; balıkçılık ve su sporları için elverişli olup, gölün kıyısında çeşitli tesisler bulunmaktadır. Ulaşım, Nallıhan ilçesi otobüs ve minibüsleri ile yapılmaktadır.
Kaynak Link: https://www.imgelem.com.tr/4-ana-baslik-altinda-ankaranin-barajlari/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir